dopami. Creative Commons License 2017.02.09 0 0 12976

Egy másik érdekes cikk 1997.-ből:

A játék, amelyet a piaristák indítottak útjára
A gombfoci az 1910-es évek táján kezdett elterjedni Magyarországon. A játék, és a labdarúgás népszerűségének növekedése között szoros összefüggés található. Az akkori szegényes szórakozási lehetőségek között élményt nyújtott egy-egy bajnoki mérkőzés után hazatérve a szomszéddal, barátokkal, iskolatársakkal kabátokról levagdosott gombok segítségével újra átélni a pályán látottakat. Az ember egyszemély- ben válhatott játékossá és edzővé. A gombfoci révén lehetőség nyílott arra, hogy hosszú téli estéken a játékosok elővarázsolják a zöld gyep hangulatát és azok számára is megadatott a sport kézzelfogható közelsége, akik nem válhattak profi sportolóvá.
- A gombfocit valóban Magyarországon kezdték el először játszani - mesélte Bártfay Csaba, a Váci Lakó- területi SE asztalilabdarúgó-szakosz- tályának vezetője, magyar bajnok. - Ezerkilencszáztizenkettőben a piaristák már asztalilabdarúgó-bajnokság- ban vetélkedtek. Persze, akkor még a kaput fából készítették, a játékosok pedig kézzel megmunkált gombok voltak. Több hétig készítettek egy csapatot, kabátgombokból, szurok segítségével ragasztották össze őket. Az ötvenes években gyülekezések ürügyéül is felhasználták a játékot. Később egységesítették a szabályokat, formát adtak neki, sport lett belőle. Megszabták a pálya, a játékosok nagyságát. Művészkörökben, újságíró körökben is elterjedt, Tandori Dezső is játszotta, aki Nagy Gombfocikönyv címmel könyvet jelentetett meg róla. Aztán Soós András, Gálvölgyi János és Bajor Imre is gombfocizott, gombfocizik. Vitray Tamással annak idején még én is játszottam mérkőzéseket. Bajor Imrének pedig a Friderikusz- show-beli szerepléséhez adtam kölcsön gombokat.
+ Az első hivatalos bajnokságig meddig kellett várniuk?
- Ezerkileneszázhatvanegyig. Akkor rajtolt az első országos egyéni bajnokság. A hangadó klub szerepét Budapesten a Rádió Klub töltötte be. Nemcsak a játékban értek el kimagasló teljesítményeket, hanem annak népszerűsítésében is. Közöttük játszott Kopeczky Lajos, Vitray Tamás és a szabálykönyv alkotója, Soós András, valamint Vitár Róbert is. Sajnos, abban az időben a törvény urai nem nézték jó szemmel az állampolgárok alulról jövő kezdeményezéseit. A Belügyminisztérium rendre elutasította azt a kérelmet, hogy ez az ország egész területét behálózó sportág hivatalos szervként működhessen. Később, ahogy kezdtek szaporodni a csapatok a másod- és harmadosztályt is bevezettük. Nyolcvanhatban jött létre az első hivatalos szervezet, a Budapesti Asztali Labdarúgó Egyesület. Kilencvenegyben pedig már a nemzetközi szövetség megalakulását is elkönyvelhettük.
+ Kontinentális verenyeket is rendeztek?
- Egy évvel a nemzetközi szövetség megalakulása után Budapesten rendeztük az első Európa-bajnokságot, tizenkét csapat résztvételével. Mi magyarok remekül szerepeltünk, minden aranyérmet itthon tartottunk. Érdekes, hogy a legtöbb ideutazó versenyző tudott magyarul. Ennek az a magyarázata, hogy a több éve disszidált hazánk fiai kezdték el tanítani a játékot új országukban és azóta is játsszák azt.
+ A vébéig sem sokat kellett várniuk...
Kilencvenhatban Kőbányán olyan vébét rendeztek, ahol már elkülönítettük a korosztályokat.
+ A kor befolyásolja a játéktudást?
- Leginkább az emberismeret befolyásolja. Ha ismerem azt, akivel játszom, akkor tudom róla, hogy mik az erősségei. Felmérem, hogy én milyen állapotban vagyok, majd ennek ismeretében kitűzök egy célt magam elé. Amit játék közben a játékosok helyzete bármikor megváltoztathat.
+ Gondolom, nem véletlenül vezettek be külön női versenyeket.
- A hölgyek más játékstílust képviselnek. Sajátos logikával rendelkeznek. Én például inkább játszanék egy asztalilabdarúgó-mérkőzést az ördöggel, mint a feleségemmel. Komolyra fordítva a szót ez a játék a sakkra hasonlít leginkább. Ott sincs kizárva, hogy Polgár Judit valamikor férfi-világbaj nők lesz.
+ A gyerekek is azt a játékot játsszák, mint a felnőttek?
- A kezdők és a fiatalok olyan gombfocit kezdenek el, amelynek
Sérülések?
Mint ahogyan az igazi labdarúgásban, a gombfoci közben is történhetnek balesetek.
A „porcleválás” az az eset, amikor a játékos megmunkált széléből lepattan egy kis darab, kellemetlen, sőt, gyógyíthatatlan bánta- lom.
A „lábtörés” pedig, amikor a sportoló vékonyabb reszelt részéből újabb darab törik le, a pályafutása végét jelentheti.
Ha a játékos leesik az asztalról, és „fájlalja valamelyik testrészét", a „gyúrópadra” kerül, ami egy fényes kartondarab. Ott aztán egykét csiszoló mozdulattal „meggyógyítható”.
egyszerűbbek a szabályai. Ziccer gombfoci a neve. Ezt Magyarországon több helyen meg lehet vásárolni. A profi gombfoci-szettet Budapesten a Jókai utcában lehet beszerezni, az asztalilabdarúgó-szaküzletben.
+ Hová forduljon az, aki el szeretné kezdeni a játékot?
- Legjobb, ha megkeresi a lakóhelyéhez legközelebbi egyesületet. Budapesten több klub működik, a szövetség eddig a Szövetségek Székházában volt megtalálható, sajnos onnan anyagi okok miatt el kellett költöznünk. Valószínűleg a Jókai utcai szaküzletben lesz ezután a székhelyünk.

 

Előzmény: dopami. (12975)