Törölt nick Creative Commons License 2017.02.09 0 1 19655

"Jelentősen nőtt az elmúlt években a mozgáskorlátozottak részére kibocsátott parkolási kártyával visszaélők száma a fővárosban. Bár közokirat-hamisítás miatt súlyos büntetés jár a lebukóknak, úgy tűnik, ez nem tartja vissza a csalókat. A legtöbben a Belvárosban, a Józsefvárosban és budai elit környékeken lepleződnek le, a külső kerületekben sokkal kevesebb a csaló.

...nem csak a celebek használnak jogosulatlanul mozgásukban korlátozottak részére kiállított parkolási igazolványt. Az engedélyek hamisítása Budapesten egyre terjed: amíg 2011-ben kilencven, 2013-ban már 123 esetben zárult vádemeléssel az emiatt indult nyomozás, két éve pedig 328, de még tavaly is 174 alkalommal adott át ügyeket vádemeléssel a rendőrség. A rendőri eljárásban rögzített közokirat-hamisítási bűncselekmények száma még ennél is magasabb: három éve százötven, tavalyelőtt 356, míg az előző évben 345 esetet rögzítettek.

A parkolási igazolványt hivatalosan csak a közlekedőképességükben súlyosan akadályozottak, autizmussal, látási, értelmi, mozgásszervi fogyatékossággal élők, vakok, a magasabb összegű családi pótlékra jogosult vakok, gyengénlátók, mozgásszervi, értelmi fogyatékossággal vagy autizmussal élők kérhetik. Állapotukat szakvéleménnyel vagy szakhatósági igazolással kell igazolniuk.

 

Öt éve a Mozgáskorlátozottak Egyesületei Országos Szövetsége arra hívta fel a figyelmet, hogy a háziorvosok többé nem adhatnak ki a mozgáskorlátozott parkolási igazolványhoz szükséges igazolást. Joggal bízhattak abban, hogy csökken a visszaélések száma. A rendszer azonban továbbra sem tökéletes: bár a szövetség tájékoztatása szerint ma már csak a járási hivatalok, a kormányablakok vagy a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala járhatnak el elsőfokú hatóságként, a sok visszaélés akut problémára, egyben további szigorítások szükségességére utal."

mno 2016. 09.02.