ot1019 Creative Commons License 2017.02.09 0 0 18159

Érdekes felvetés ez a fogságban szaporítás, és nem is annyira lehetetlen vállalkozás, mint amennyire elsőre hangzik. A hazai madaraink zöme rávehető a fogságban költésre, persze csak ha bizonyos körülményeket biztosítunk számukra.

Nekem konkrét tapasztalatom nincs a szajkótartással, pláne a szaporítással kapcsolatban, de van rálátásom erre az egészre, így spekuláció szinten tudok neked tanácsolni ezt-azt. :) Ha visszagondolok a régi szép időkre, halványan emlékszem, hogy volt itt közöttünk egy szajkószaki, de már nem nagyon fórumozik. Ő biztos el tudna látni téged rengeteg tanáccsal a témával kapcsolatban, ha itt lenne.

Én magam részéről eddig a seregélyeket tudtam fogságban költésre bírni több alkalommal. A madárszülők kivétel nélkül mind általam, kopasz kortól nevelt, szelíd madarak voltak. Maga a költésük gyerekjáték, tényleg semmi különösebb szaktudás nem kell hozzá. Úgy szoktam mondani, hogy még az óvodásoknak is menne. A fiókák felnevelésénél kell besegíteni, mert ott lehetnek problémák az etetés intenzitásával, de aki tud fiókát nevelni, annak ez nem okoz problémát. Én azt tudom neked tanácsolni, hogy semmi esetre se gondolkozz vadon befogott madarakban! Nem ezen múlik a fogságban költés. Sokan úgy gondolják, hogy a már egy ideje természetben élt, költött madarakat ha befogják, azok majd fogságban is költenek. Na hát, ha valamik, akkor az ilyen madarak nem fognak költeni. Hülyére stresszelik magukat maximum, aztán roncsokként el lehet őket engedni, mikor az ember már nem tudja tovább nézni az állandó vergődésüket, meg folyamatos amortizációjukat. Vannak persze kivételek, de a szajkó szerintem nem ide tartozik. Különösen meg tud bolondulni, ha vadon kerül fogságba, szó szerint rommá töri magát, úgyhogy ezzel nem érdemes próbálkozni. Fiókákat kell nevelni, mégpedig a lehető legfiatalabb kortól. A 4-5 napos korú fiókák a legjobb  választás, szakszerűen, kiegyensúlyozottan felnevelve, és ugyanígy tartva a későbbiekben. Most nem írok többet, mert nem tudom, hogy nézed-e még a topikot, vagy sem, és nem akarok itt potyára körmölni nagy litániákat. Viszont, ha érdekel, szívesen megírom, hogy szerintem hogyan kéne csinálni ezt a szaporítós dolgot.

Előzmény: zanziss (18157)