JRevai Creative Commons License 2017.01.24 0 0 30773

Nem lehet eltéveszteni: a gumi szívócsőben van. 

Akár közvetlenül a szenzorra is forraszthatod, mindegy. 1.2 vagy 1.5k nem emlékszem, de kísérletezni ér (az ellenállás filléres cikk). Minél kisebb az érték, annál jobban "hat". 1k alá biztosan nem mennék, ahogy 2.5k fölé sem.

Anno tanulmányoztam a karakterisztikáját, de ez csak kiindulási pont volt, végül nekem is a kísérletezés és a szerencse segített. Szerintem ez egy kiskapu a szoftverben. Az ötlet úgy jött, hogy én is szoftverfejlesztő vagyok, és próbáltam azoknak a programozóknak a fejével gondolkodni. Nem tudom ki hogy van vele, de én legalábbis hajlamos vagyok egy "tökéletes karburátornak" tekinteni a befecskendezőt. Pedig nem az. Egy számítógép, ami a programja szerint dönt. Jelen esetben szerencsére nem gyanús neki, hogy jelentősen eltér a vízhőfok és a levegő hőmérséklete, hanem a levegőéhez szabja a fordulatszám emelést, a vízhez a befecskendezést. Legalábbis úgy tűnik.

 

Az egész hacacárénak szerintem az volt a sztorija, hogy az Euro-III akkreditációnál már hideg üzemről indul a mérés. Az emelt fordulattal azt próbálták elérni, hogy a motor minél előbb melegedjen, ezáltal kevesebb legyen a kibocsájtott káros anyag, jobb legyen az emisszió.

Valójában a motor stabil üzeméhez egyáltalán nem lenne szükség a fordulat emelésére. Sok motornál nem is teszik, mert a gyakorlatban eléggé idegesítő. Számomra a kocsi egyik legidegesítőbb tulajdonsága. Volt.

 

Előzmény: kobraCode (30772)