bellone72 Creative Commons License 2017.01.22 0 0 175805

Sziasztok! Voltunk a Mátrában, lekocogtuk a TM "M" pályáját. A jó hír, hogy gyakorlatilag nem volt jég.

 

 

Mátrafüreden az elején fűrészporral is felszórták az utat, jellemzően letaposott porhó. A Cserkő-bánya környékétől volt keréknyom is a dózeren, Lajosháza előtt fogyott el.

 

 

A patak egybefüggő jéggé van fagyva, gyönyörű! Az átkelések semmi problémát nem jelentettek, a hó már más tészta. Egynyomos, mély, süppedős, kitart majdnem Hatökör-uráig. Onnan kijárt erdészeti út, a túristaház előtti 500m szűzhó. A P+ ahol letér a dózerről, szűzhó, a dózeren egynyomos és süppedős. Pisztrángosnál a forrás jégtömbbé állt össze, érdemes megnézni. A Sötét-lápáig a szokásos: meredek oldalak, porhanyós talaj. Kékes-gerincen látszik a nagyobb forgalom, ropogós hó, néhol mintha fel is lenne söpörve, felüdülés az előzőekhez képest. Kékesen köd.

 

A lefelé K+ és P+ meredek részei könnyen futhatók, lehet repeszteni, maximum puhára esünk. A híd és a köteles rész is havas, viszont jövő héten érdemes lesz délelőtt beérni, mert szerintem a menetoszlop ki fogja járni és jön a seggencsúszás, meg a drámázás. Gyökeres-Mátrafüred szakasz is rendben van, egy helyen láttam jeget, viszont a havas talajfogás itt is viszi végig az energiát. Szerencsére rövid. A városban érdemes figyelni, mert a járdák egyes szakaszain mégis van jég (mutatóba). Összességében: lassú, melós menet volt.