Helem Creative Commons License 2017.01.21 0 0 3094

"Nos, ez a kemény dió, a gondolkodás mesterséges interpretálása."

 

 

Én nem látom olyan keménynek. Megpróbálom kifejteni, mint gondolok erről már vagy 15 éve. 

Ha nézzük az ökorendszereket, pl. őserdő, korallzátonyok, akkor azt látjuk, hogy ezek rendkívül bonyolultak. Ha isten azt a feladatot tűzte ki magának, hogy ilyet hozzon létre akkor két útja van. Az egyik, nekiáll minden élőlényt megtervez, minden kapcsolatot az élőlények között. Tehát megtervezi a határtalan intelligenciájával az egészet és elindítja a rendszert. Ez még neki is brutális feladat. Vagy a másik út, hogy teremt egy viszonylag egyszerű világegyetemet, és abban olyan feltételeket teremt, hogy elindíthassa az evolúciót. És vár. A rettentő bonyolult ökorendszer magától kifejlődik. A második az egyszerűbb. Csak a fizika és az egyszerű evolúció elve.  Tehát a roppant egyszerű evolúió elve, egy roppant bonyolultat képes létrehozni, a komplett ökológiai rendszert.

 

 

Most a mesterséges elménél mi van. Szintén két utunk van a megteremtéséhez. Az első, hogy nekiállunk leprogramozni, mindent, minden mozdulatot, minden gondolatot, minden emberit. Na ez tényleg kemény dió. A második, keresünk egy olyan egyszerű elvet ami az evolúcióhoz hasonló és az agyban is működik, ami létrehozza a mesterséges elmét. Magától.

 

 

Én ezt az egyetlen utat látom igazából erre.

 

 

Én a mesterséges elmét tehát úgy képzelem, mint az ökológiai rendszert, csak a gondolatok az állati, növényi fajoknak felelnek meg. Nem az egyednek, hanem a fajoknak. Minden új ökölógiai fülke, niche, amit betöltenek, az analóg az elmében levő gondolattal. Amikor egy faj kifejlődik és betölt egy megnyílt niche-t az szerintem analóg az elmében levő úgy gondolat, viselkedés kifejlődésével. Az új faj kialakulása és egyedeinek szaporodása, példányainak növekedése, analóg a gondolat vagy viselkedés megerősödésével, a tanulással. Az ökorendszerben a lények "igyekszenek" minden fülkét belakni. Az agyban lévő elmevírusok, mémek, kultúra, "igyekszik" sokféle elmeállapotot belakni. Sokféle gondolat megszületését.

 

 

Na most a számítógépben, hogyan lehet? Tehát egyértelmű a rendszert kell megcsinálni. Nem afféle imitálgató ész nélkül mozgó., integető, vigyorgó robotokat. Illúzió. Lentebb sokat írtam erről. A számítógépben is ilyesmi kell. Magától tanuló, érdekes tereket, belakó, felfedezni akaró rendszer. Mostanában ha ráérek kocka tologató, építő hálózatokat írogatok. Ebből is sokféle ötletet kell kipróbálni, tanulni belőle, módosítgatni, tesztelgetni. Haladok ha lassan is. Sajnos, mivel csak hobbiból csinálom, mivel, meg kell éljek, ezért lassan halad. Majd megcsinálják a profik. Benne van a mi világunkban, hogy ennek meg kell történni, mindegy kik csinálják meg.       

 

 

Előzmény: Tuarego (3093)