Tuarego Creative Commons License 2017.01.20 0 0 3093

Ha ezt a programomat is sikerül megcsinálni és csinálja a számomra elvárt dolgokat a lény, akkor én a M.I. szempontjából már csak egy-két lépcsőt látok. A belső visszacsatolás megvalósítást. Azaz a gondolkodást.

 

Nos, ez a kemény dió, a gondolkodás mesterséges interpretálása. Ez az, amit még nem igazán értünk, s itt van a legnagyobb lemaradás az AI fejlesztésében. Már rengeteg célgép és ügyes alkalmazás van, ahol emberi részfeladatokat lehet gépi intelligenciával, számítógépekkel, robotokkal stb. megoldani, s ezek több esetben jobban is teljesítenek az embernél (pl. sakkozás, képi felismerés, gépek összeszerelése). Azonban a kreatív és stratégiai gondolkodás terén még igen nagy a lemaradás, pontosan ott, ami az embert emberré, vagyis úgynevezett "értelmes" lénnyé teszi.

Az az igazság, hogy nagyon kevéssé ismerjük azt a biológiai (agyi) folyamatot, amikor az "állati" agy átmegy "emberi" agyba. Ez nemcsak a fajok evolúciójában történt meg, hanem minden egyes ép emberben lezajlik az egyedfejlődés során, s kb. 4-5 éves korban történik meg. Régóta megfigyelt tény, hogy a 4-5 éves korunk előtti történésekre felnőtt korunkban nem emlékszünk vissza. Ez is mutatja, hogy az ez előtti időszakban az agy egy más állapotban van. Pedig a gyermek már ekkor is érti és használja a nyelvet, s ebből folyamatosan építkezik. Úgy tűnik, van egy pont, egy határ, amikor rendszer "átbillen", vagyis mikor a korábbi, inkább csak mechanikusan rögzítő, tanuló állapotot felváltja, vagy mellé társul egy kombinatív, kreatív készség, amit "értelmes gondolkodásnak" szoktunk hívni, s amire – ismereteink szerint – sem az állatok, sem a 4-5 év alatti gyerekek, sem a gépi intelligencia nem képes. (Külön vizsgálatot is megérne, hogy mi az evolúciós oka annak, hogy az embergyerek miért nem rendelkezik már születéskor a magas szintű gondolkodás képességével?)

Úgy vélem, a mesterséges intelligencia továbblépésének jelenleg az a legfőbb akadálya, hogy nem látjuk világosan, mi történik az agyi szerveződés szintjén abban az ominózus időszakban. Amíg ebben nem történik előrelépés, addig szerintem nem várható, hogy ettől független módszerrel (programok írásával, mesterséges evolúcióval, "tanuló" algoritmusokkal stb.) utol lehessen érni az emberi intelligenciát. A fő probléma ugyanis, hogy jelenleg nem tudjuk egzaktul megfogalmazni, hogy mit akarunk elérni. Nagyjából érezzük, hogy miről van szó, mikor az emberi értelemről, az intelligenciáról beszélünk, de ennek pontos paramétereit, működési mechanizmusát nem tudjuk leírni.

Természetesen nem megoldhatatlan a feladat, s lehet, hogy a közeljövőben meg is oldják.

Továbbá azt sem tartom kizártnak, hogy a dolog más módon, hogy úgy mondjam "spontán" fejlődés útján valósul meg, pl. az internetes hálózat önálló intelligens "lénnyé" ébredéseként, amit esetleg észre sem veszünk. De az már nem az emberi agy reprezentációja lesz, hanem valami más...

 

Előzmény: Helem (3091)