Csempa Creative Commons License 2017.01.15 0 0 175539

Biztos nem ezért mondtad, de a hsz-odon keresztül remekül lehet példázni a babonák keletkezését, és a "népi bölcsességek" rettenetesen kártékony jellegét:

 

Valakinek van egy ismerőse, akivel kapcsolatban összekapcsol pl az elbeszélő két eseményt, és ezt igazságként állítja be az emberek többségére vonatkozólag. Az esetek egy részében igaz is lehet az adott alany esetében az összefüggés, az esetek egy másik (jelentős) részében) pedig semmi köze a kettőnek egymáshoz, de remekül lehet vele példálózni.

 

2 példa, ami jól szemlélteti ennek illogikusságát:

- van egy ismerősöm, aki egy egészen kicsi darab mogyorótól is meghalhat (vagyis nem szabad többé mogyorót ennünk, mert az halálos méreg, csak eddig nem tudtunk róla(?))

- volt egy ismerősöm, akit megcsípett egy méh, és pár nap múlva meghalt (de amúgy egészen más okból), miközben van olyan ismerősöm, aki valószínűleg meghalna, ha megcsípné egy méh és nem kapna segítséget közvetlenül utána (akkor most mit kell gondolni a méh csípés halálos voltáról?)

 

Visszatérve az oltáshoz: megint felütötték a fejüket fertőző betegségek Európában, amiket korábban már oltások révén sikerült visszaszorítani, és történt (történik) ez azért, mert egyesek pl autizmussal riogatják a szülőket mindenféle megalapozott bizonyíték nélkül, csupán mások félelmeit kihasználva. De persze ez messzire vezet, és olyan alternatív valóságokhoz, ahol pl Európa hanyatlik, miközben Oroszország a jólét, a béke és a boldogság birodalma... Amit elégszer hall az ember, azt egy idő után nem képes már figyelmen kívül hagyni, és ezt pontosan tudják azok is, akik ebből kovácsolnak valamilyen hasznot maguknak!

Előzmény: pom-pom57 (175535)