debramorgan Creative Commons License 2017.01.15 0 0 3066

Rátérve az apró kérdésekre, amik nem feltétlenül Kínához köthetők, de ne maradjanak megválaszolatlanul...

 

- oltás mi javasolt ennyi időre?

A Nemzetközi oltóközpontot kell felkeresni a Váci úton (Dózsa György úti metrómegállónál), korrektek, segítenek mindenben. Persze el is kérik az árát. Ajánlott oltásként a Hepatitis szerepel és a tífusz, de Thaiföld miatt felmerül a diftéria, tetanusz, gyermekbénulás, veszettség (a majmok miatt érdemes) és a meningitisz. Legutóbbiról engem tavaly lebeszéltek, hogy azt csak azoknak ajánlják, akik sokat tartózkodnak zárt térben kínaiakkal. Szerintem napi többszöri férórás-órás metrózás simán elég bármilyen fertőző betegség összeszedésére, mire a vakvilágba tüsszentenek bele. Mivel Thaiföldre is mentek, és oda bővebb az ajánlott oltások listája, érdemes mind beadatni. Főleg, ha tervezitek, hogy utaztok még a térségben. A hepatitisz pl. 20 évig biztosít védettséget, de a legrövidebb is 3-5 évig jó. Ezen nem érdemes spórolni. És bár oltásonként 5000-10000 Ft-ot is elkérhetnek, és van ami ismételni kell utazás előtt és utazást követően is a teljes védettség eléréséhez, de mivel van még elég időtök, annyira talán nem viseli meg az ember pénztárcáját, ha mindig csak 1-2 oltást adat be. A hepatitiszt kell legkorábban elkezdeni, mert az 3x ismétlős.

 

- hasmenésre lehet számítani? (riogatnak vele)

Nekünk Kínában nem volt ilyen problémánk. Egyszer néhány éve Thaiföldön, de az is csak azért, mert túl erős volt az étel. Szerintem ezért is érdemes beoltatnia magát az embernek. Nem szabad meginni a csapvizet, és forró, helyben sült ételek fogyasztására kell törekedni, ennyi. Forróvíz merítési lehetőségekkel lépten-nyomon lehet találkozni (pl. vonatokon, állomásokon), ezekkel mi éltünk is, semmi bajunk nem volt. Az éttermekben is hoznak ki meleg vizet citrommal vagy natúr az étkezéshez. Az út elején még nem ittuk meg, de a végén már simán. Ugyanilyen kérdés a jég is, mi gond nélkül ittuk rendszeresen, nagyjából kikerülhetetlen. És a fogmosás is ment vagy 2 napig ásványvízzel, aztán abbahagytuk a bohóckodást. Rövidtávon oda lehet figyelni ezekre, de amikor ott vagy több hétig, akkor azon kapod magad, hogy már nem érdekel.

 

- mennyi idő a regenerálódás repcsizés után? Illetve milyen kellemetlen tünetei lehetnek az augusztusi melegnek, párának? 

Hogy mennyi idő a regenerálódás, az egyéni kérdés. Nekünk annyi volt, hogy aludtunk pár órát a szállás elfoglalása után, aztán már mentünk is a dolgunkra. Aznap valami könnyebb programot csináltunk, és időben lefeküdtünk, másnaptól semmi bajunk nem volt. Mi is augusztus-szeptemberben voltunk, ami szerintem tök ideális, mert tiszta volt a levegő. Meleg van, pára, szét lehet olvadni, de sokat kell inni... erre jó a rengeteg tea, víz és smoothie.

 

- Milyen gyógyszert vigyünk mindenképp?
Beírod, hogy úti patika, és kidob egy listát, de a gyógyszertárban is segítenek összeszedni. Mi mindig viszünk, aztán haza is hozzuk. Az a jó, ha érintetlenül. Nekünk a vízben oldható megfázás elleni szerek és a szopogató tabletták szoktak "életmentők" lenni, mivel a klímától és a jeges italoktól (ez Kínában nem, inkább Thaiföldön jellemző) könnyű megfázni. Ha mentek magasra, akkor fejfájásra valami kombinált láz-és fájdalomcsillapítót érdemes vinni (Yunnan tartomány magasnak számít). Ha esetleg mégis benyaltok valami emésztési problémát, akkor széntabletta, bélfertőtlenítő, és probiotikum legyen nálatok. Rovarcsípés és viszketés ellen is érdemes felkészülni. Géz, sebfertőtlenítő, fásli, ragtapasz.

Előzmény: pankalanka (3048)