rezgaras Creative Commons License 2017.01.14 0 0 100609

Mondjuk Kínával kapcsolatban el is tudom képzelni az öntőforma lenyúlását. Azért a hír mögött, hogy "Pikonak saját gyára van Kínában" szerintem sokkal inkább valmi olyasmi állhat, hogy van egy leszerződött kínai partnerük, akik valamennyire elfogadható minőséget tudnak biztosítani. De abba, hogy mi folyik ennél a partnernél és körülötte, a Pikonak feltehetőleg kevés belelátása van.

 

Pár évvel ezelőtt, amikor megkérdezték Fleischmannt (még önálló cég volt), hogy miért nem gyártat Kínában, azt felelte, hogy ami technológia, tudás oda kimegy, az soha nem jön vissza...

 

Ugyanakkor az öntőformák adása, vétele mindig is része volt az iparágnak. Még Irv Athearn is egy olyan modellel kezdte az 1950-es években (EMD F), aminek a formáját egy tönkrement cégtől vette. A híres modellvasút konstruktőr, Willy Ade formái is kalandos utat tettek meg (http://erojr.home.cern.ch/erojr/content/models/T3/T3_mhis_m.htm) Az sem lehetetlen, hogy az "elveszett" szerszámok is csak el lettek adva, de ezt az üzletmenet miatt nem verik nagy dobra.

 

Előzmény: nazareth (100601)