Ki szeretne otthon Liebherr hűtő tanműhelyt nyitni potom 313.490 Ft. –ért?
Avagy a Liebherr hűtőnk, és a konyhaluxnet.hu története…
2015. szeptemberében vásároltunk a HPH Special Kft.-n keresztül (Konyhaluxnet.hu) 1 db Liebherr CNP 3913 típ. alulfagyasztós hűtőszekrényt 313.490 Ft. –ért .
Közel két hónapot vártunk a készülékre, de mindenképp ezt a prémium kategóriás terméket szerettük volna megvásárolni abban bízva, hogy hosszú éveken keresztül fog rendeltetésszerűen működni, valamint egy esetleges meghibásodás esetén a prémium márkához hűen, és az igen magas vételárnak megfelelően kiemelkedő színvonalú szerviz szolgáltatásban részesülhetek .
2016.12.14-én észleltem, hogy a hűtőszekrény normál hűtő része egyáltalán nem hűt (belső hőmérséklet 16c), valamint a fagyasztó teljesítménye is lényegesen lecsökkent. 2016.12.15-én jeleztem a problémát a vevőszolgálatnak, ahol nagy nehézségek árán (visszahívást ígértek, nem tették, én érdeklődtem többször, majd közölték: a szerelő hívni fog, az sem tette, nekem kellett felhívni, hogy mindenképp jöjjön, mert nincs másik készülék stb..) sikerült elérnem, hogy a készüléket megbízott javító munkatársuk délután megvizsgálja. A hűtőgép szerelő közel két órás helyszíni vizsgálata során a hűtőszekrényt kikapcsolta, megbontotta,leolvasztotta, újraindította, többször rácsodálkozott, majd arra a megállapításra jutott, hogy megítélése szerint kevés a gáz a rendszerben, az ismeretlen helyen eltávozhatott (ezt persze leírni nem merte). A hibajelenség (ami szerint a készülék nem hűt, ennek megfelelően rendeltetésszerűen nem használható!) a szerelő számára a helyszínen azonosítható volt, továbbá az a tény is egyértelműen megállapítást nyert, hogy a meghibásodást nem rendeltetésellenes használat, vagy külső behatás okozta. A szerelő tájékoztatása szerint ilyen készülékkel még nem találkozott, ezért a hibát a helyszínen megszüntetni nem tudta. Több kollégájától a helyszínen telefonos segítséget kért, de nem járt eredménnyel. Annak ellenére, hogy a szerelő a készüléket kívül-belül megbontotta, kérésünk ellenére semmiféle munkalapot nem hagyott hátra mondván, „azt nem szokták csinálni”.
2016. december 16- án telefonon jeleztem a szerelőnek, hogy a készülék továbbra sem hűt rendesen, reggelre virradóan egy nagy víztócsa állt alatta, mire azt a tájékoztatást kaptam,hogy mivel ez a típus teljesen ismeretlen a szervizes körökben, megkereséssel élnek a külföldi gyártó felé, hogy kapcsolási rajzot, és leírást küldjön a készülékről, hátha azzal sikerül beazonosítani, és megszüntetni a hibát.
Felfoghatatlannak tartom , hogy jelen esetben, mikor a meghibásodás ténye egyértelműen azonosítható (mivel a készülék NEM HŰT !), a vásárlót kiszolgáltatott, és hátrányos helyzetbe kényszerítik azzal az indokkal,hogy mivel ezt a készüléket a szerelőjük nem ismeri, ezért amíg a külföldi gyártótól kapcsolási rajz, illetőleg egyéb leírást nem kap kézhez, garanciális igényét nem rendezik! Ehhez a vásárlónak mi köze ? Esetleg azt ne várjuk meg, amíg kiképeznek ehhez a készülékhez kompetens, és hozzáértő szerelőket?
A szerelő arra a kérdésre, hogy mégis mit csináljon a háztartás egy működő hűtő –és fagyasztó nélkül csak annyit mondott, hogy „vészeljék át valahogy”!
A fentieket követően 2016.12.21-én a Liebherr megbízott szerelője a helyszínen ismét azonosította a hibát, ami szerint a készülék maximális teljesítményre állítva, folyamatos kompresszor működés mellett nem hűt megfelelően! A hűtőszekrényben maximális fokozaton legfeljebb 15-16c érhető el, a fagyasztó pedig jellemzően -1,-2 c fokon üzemel (jó esetben -8), de időnként még ennél is magasabb hőmérséklet észlelhető ( +1,2 c, ), és olvadni kezd. A szerelő munkatársuk ismételten több mint két órán keresztül tett kísérletet a készülék javítására (a korábban hiányolt kapcsolási rajz alapján), aminek során a hűtőt megbontotta,egy érzékelőt is kicserélt, de a hiba továbbra sem szűnt meg sőt, napról napra rosszabb lett. Természetesen munkalapot ebben az esetben sem hagyott hátra.
A készülék meghibásodása, és helyszíni javítási kísérletei (2x2óra) következtében a fagyasztószekrényben tárolt élelmiszerek kiengedtek, kb. 30.000 Ft. értékben kidobásra kerültek fagyasztott termékek.
2016.12.22-én telefonon ismét egyeztettem a szerelővel, hogy nagy a gond, a hűtő egyre rosszabb,mire közölte, hogy fogalma sincs mi lehet a gond, de ha szeretnénk kijön másnap, de előre megmondja, hogy nem fogja tudni elhárítani a hibát. Abban maradtunk, hogy szenteste előtt egy nappal azért ne jöjjön ki, hogy megint két órát nézze a számára ismeretlen készüléket, de ígéretet tett arra, hogy utánajár a szerelő körökben, hogy mi lehet a probléma, és jelentkezik. A beszélgetés során persze még kitért arra is, hogy a két ünnep között Ő bizony nem dolgozik.
A hiba miatt a két ünnep között folyamatosan kerestük a márkaszervizt és a képviseletet, de senkit nem lehetett elérni.
Az üggyel kapcsolatosan már három panaszt is küldtem faxon (2016.12.17., 2016.12.22.,2016.12.28) a Liebherr Vevőszolgálatnak amiben kértem, hogy akkor cseréljék ki a rossz készüléket, vagy adják vissza a pénzt, nem tudunk hűtő nélkül létezni, de január 03-ig még válaszra sem méltattak . Telefonos megkeresésemre úgyszintén semmi érdemleges intézkedés nem történt. Egy alkalommal sikerült elérnem a szerviz vezetőjét aki közölte, hogy Ő szabadságon van, nem tud senki mást kiközvetíteni , amúgy pedig szakmai oldalról sem tud segíteni, mert Ő nem hűtőgép szerelő!!!???? (WTF??) A külföldi anyacégnek is írtam angolul emailt, de válaszra sem méltattak.
Ezt követően Január 03-án egy hölgy felhívott a Liebherr vevőszolgálatról mikor is megkérdeztem, hogy mégis mit csináljunk, több mint 21 napja nincsen hűtőnk, meddig tart még ez a procedúra? Erre pökhendi hangvételben kioktatott, hogy ők szabadságon voltak, és amúgy pedig addig fogják próba szerencse alapon taknyolni a készüléket, míg meg nem oldódik a hiba, mert szerinte egy autónál is van olyan, hogy a szerelő nem tudja elsőre megcsinálni . A munkalapokról kérdésemre annyit mondott, hogy azt nem szoktak ott hagyni sehol, de a vállalkozók minden hónapban elszámolnak velük. Kértem, hogy akkor a két elmaradt munkalapot pótolják,mégis csak a mi tulajdonunkat mókolták.
Végül a szerelőjükkel abban maradtunk, hogy egy plusz kollégával 2017.01.05-én ismét megtekintik a készüléket, immáron harmadszor, és pótolják az elmaradt munkalapokat.
2017.01.05-én a szerelő egy plusz kollégával ismét megjelent a helyszínen. A szükséges teszteket lefutatták, majd gyanakodni kezdtek a mélyhűtő elpárologtató ventilátor meghibásodására, ezért ismét szétkapták a belső burkolatot. Ekkor állítólag észlelték, hogy kontakthibás a csatlakozó, újból széthúzták-összedugták, visszaszerelték a burkolatot és közölték, egészen biztosan ez volt a hiba oka.
Az a szerelő, aki korábban már két alkalommal járt kint a helyszínen kicsit bátortalanul azért előadta a kollégájának, hogy a ventilátort Ő a múltkor már ellenőrizte, és a műszere szerint rendben működött, egészen pontosan 5w teljesítményt vett fel (ami legyünk őszinték, hogy szétcsúszott csatlakozó mellett nem igazán lehetséges). Ennek ellenére mindketten keresztet vetettek, hogy innentől kezdve ez a készülék jó lesz…Személyes meglátásom szerint a ventilátor csatlakozó akkor csúszhatott szét, amikor az előző szerelési kísérletnél a szaki kicserélte a mélyhűtő elpárologtató szenzort, és össze-vissza tekergette azt a hűtőlamellás egységet, hogy kiszedje a régi érzékelőt, és visszaépítse az újat…Az egyszer biztos, hogy a második szerelés után drasztikusan romlott a helyzet az alaphibához képest, mert éjszaka egy nagy tócsa víz állt a hűtő alatt, és a mélyhűtő olvadni kezdett..
2017.01.05-én este már a következőket észleltük : maximális fokozaton a hűtőtérben +8c (1c helyett) a fagyasztóban pedig legfeljebb -15c (-32C helyett), és óráról-órára romlott a helyzet… éjszaka pedig sípoló hibajelzésre keltünk.
A hátsó hőleadó csövezés pedig jég hideg, egyedül a kompresszor langyos egy kicsit, ami viszont folyamatosan dolgozik, és már furcsa búgó hangot is ad!
Ügyvéddel való konzultáció után arra jutottunk, hogy 21 nap óta hűtő nélkül vagyunk, és a tapasztaltak alapján köszönjük szépen, de inkább nem kérünk a Liebherr márka nyújtotta „prémium” szolgáltatásból, ezért írásban jeleztük a kereskedőnek, hogy hibás teljesítés miatt elállunk a szerződéstől, és kérjük vissza a vételárat.
Erre a Konyhaluxnet.hu ügyvezetője küldött egy lekezelő, és kioktató hangvételű levelet amiben leírta a történeti tényállást a saját szemszögéből . Szerinte itt mindenki annyira törekszik, hogy megszüntessék a hibát, szóval a törvényi kötelezettségnek eleget tesznek, és különben is prémium termék ide vagy oda, az Audi, vagy a BMW is meghibásodik, mégis népszerűek (úgy látszik, hogy ez az autókkal való példálózás a szenvedélyük). Ezután még olvashattunk egy litániát arról is, hogy a kereskedő Miele hűtőszekrényét is 4 alkalommal kellett javítani, mégsem kérte a cseréjét. Záró akkordként az ügyvezető úr hozzátette, hogy szerinte a kereskedő joga eldönteni azt, hogy javítással, cserével, vagy a szerződéstől való elállással rendezi a garanciális igényt, és álláspontja szerint erre csak akkor kerülhet sor, ha gazdaságtalan a javítás. Ügyvédünk szerint az ügyvezető úr ezt nagyon rosszul tudja.
Időközben több szerelőnek is felvázoltuk telefonon a hibajelenséget, és a tüneteket. Ezek egymástól függetlenül arra az álláspontra jutottak, hogy szinte a bizonyossággal határos a valószínűsége annak, hogy a hűtőkörrel van a probléma (elszökött a gáz, dugulás van a rendszerben, vagy a kompresszor kezd tönkremenni), és garanciális készüléknél ragaszkodni kell a cseréhez..
A jelen állás szerint az inkorrekt kereskedő és hazai support miatt csak peres eljárásban tudjuk érvényesíteni az érdekeinket, amit el is indítottunk…
Többet ezt a márkát, és ezt a kereskedőt egészen biztosan nem választjuk..
Valakinek esetleg valami ötlete?
üdv.