kb. Creative Commons License 2017.01.10 0 0 3052

Mivel egyre többen utaznak Magyarországról pekingi átszállással DK-Ázsiába és szeretnének a tranzit alatt várost/Nagy Falat nézni Pekingben, igyekszem egy posztban összeszedni a lényeget erről.

 

1. A legfontosabb, ha érdekel Peking, akkor használd ki a lehetőséget, hogy Pekingen át repülsz! Foglald/vedd úgy a jegyet, hogy ne az első, hanem a másnapi vagy még későbbi járattal repülj csak tovább, hogy legyen időd körülnézni Pekingben. Egy ilyen 1-2 napos megálló általában nem vagy minimális plusz kiadást jelent a repülőjegy árában és a 72 óránál rövidebb tranzit esetén elég a reptéren intézni vízumot (erről bővebben: http://www.chinaembassy.hu/hu/lsyw/vizum1/t1422635.htm ) Ennél nem igazán lehet egy 2-3 napos pekingi városnézést olcsóbban csinálni! 2-3 nap alatt pedig Peking legfontosabb látnivalóit meg lehet nézni.

 

2. Ha ez valamiért nem jöhet szóba, a 2630-as hozzászólástól volt szó korábban 15, majd mostanában 7-8 órás tranzitidővel arról, hogy be lehet menni ennyi idő alatt a városba és/vagy a Nagy Falhoz, érdemes elolvasni a korábbi hozzászólásokat

 

A 15 óra sok mindenre elég, de 7 órás tranzitidővel nem sok mindent lehet kezdeni és az is bizonytalan. Eleve késhet a gép, így ha előre szervezel idegenvezetőt, sofőrt, ám késik a géped, akkor elbukod a kifizetett kauciót, díjat. Ha nincs késés, akkor is minimum 1 óraval kell számolni amíg átmész az útlevélkezelésen, ellenőrzésen és pénzt veszel fel egy ATM-ből (a pénzváltás ennél csak lassabb, ha van idegenvezető, sofőr aki vár, érdemes vele megállapodni, hogy legyen nála költőpénz, hogy ne együtt kelljen a váltással értékes időt tölteni). Legalább másfél, de inkább két órával az indulás előtt érdemes visszaérni a reptérre, így 7 óra esetén elméletben marad 4 óra minden másra (és ez az ideális eset, ennél könnyen lehet kevesebb).

 

Ahogy debramorgan írta a 3045-ös hozzászólásban, vannak erre specializálódott cégek, de azok is inkább 8 órától felfelé tudnak mit ajánlani (Google link). Érdemes rákérdezni, hogy mi van akkor, ha az ő hibájukból nem éred el a csatlakozást.

 

Saját szervezésben 4 óra alatt elvben pont belefér elrohanni a Nagy Falig és ott max. 1 órát eltölteni majd visszarohanni a reptérre, de nyilván rizikós. Elég egy kis késés, dugó az autópályán és nem lesz időd megnézni a falat vagy nem éred el a csatlakozást. A reptértől 1 óra 20 perc a Badaling és a Mutianyu Nagy Fal is (az első 80, a második 60 km távolság). A városban is csak max 2 órát tudsz eltölteni egy 7 órás tranzit alatt.

 

3. Ha érdekel Peking, az 1-es pontban írtakat ajánlom inkább.