Makrózással kapcsolatosan lenne kérdésem is. Szeretnék kicsit játszadozni makró témában is.
Van itt olyan aki próbálta a makró előtét (dioptriás, close-up) lencséket (pl.: Raynox DCR-250) és a közgyűrű sort, mondjuk az előbb említett Meike-t?
És esetleg mondjuk a 12-40 és/vagy 40-150 pro obikkal együtt?
Tudom makró obi sokkal jobb, meg lehetne obifordítás is, de ezt a kettőt kihagynám.
Igazából az alapvető, elméleti különbségeket ismerem...
Raynox DCR-250 alapvetően szimpatikus, problémám az vele, hogy a 40-150 pro-ra, csak plusz adapterrel (step-down adapterrel) megy rá. Nem tudom mit okoz a képpel ez az adapter, pl kitakar-e a képből, stb... Illetve a másik, nagyobb problémám, ami ebben a post-ban jól látható, hogy igen lerövidíti a tárgytávolságot is. Tudom ront az obi képminőségen, de cserébe a fényérőn nem nagyon. Kérdés, hogy a képminőség romlás mit jelent a pro obik esetén....
Nézegettem a Makró előtét lencséket is pl.: Polaroid, vagy Phottix. Színpatikus, hogy variálható, viszont ez azt is jelenti, hogy állandóan csavargatni kell és a két obihoz két szett kell. Bár árban a két szett, kb mint a Raynox DCR-250.
Meike közgyűrűkben szimpatikus, hogy nem ront a kép minőségen. Viszont sötétít, jelentősen. Nagyon nem tetszik, hogy úgy kell variálni, hogy obit állandóan le-fel kell szerelni.... Ez vajon ugyan úgy lerövidíti a téma és gép közötti távolságot vagy nem annyira?
Még az talán érdekes infó lehet, hogy nem benti beállított, jól vakuzott makrókat készítenék, hanem kint a természetben szeretnék játszadozni, növényekkel, állatokkal. Amiatt, hogy játszadozásra kell nem szeretnék feleslegesen pénzt kiadni érte...
Szerintetek melyik irányba gondolkodjak, mit vásároljak?