debramorgan Creative Commons License 2017.01.06 0 0 3045

Szerintem nem igazán érdemes, mivel Peking állati nagy, ebből adódóan a távolságok is, és a városba beugrás elég sok időt elvesz, oda-vissza 3 órát alsó hangon. De most a válasz kedvéért tételezzük fel, hogy érdemes.

Jó lenne tudni, hogy milyen napra, és napszakra esik az ottlétetek.
Ha nem ünnepnap, nem hétvége, és esetleg a kora délutáni órák, akkor egy fokkal jobbak az esélyeitek. Tapasztalataink szerint ugyanis hétköznap kora délutánra, délutánra "kiürülnek" a látnivalók.

A bejutás:

- Airport Express (25 Yuan/fő/út) - erre külön jegy kell, a Line 2 (sötétékék) Dongzhimen megállóig visz be, ott át kell szállni a metróra. (Ez nem könnyű mutatvány, mivel egyáltalán nem beszélnek angolul, és x óra repülés után kell ráérezni a logikájukra.)

 

Ha a Tiltott Város érdekel:

A metróba belépéskor veszel 1 jegyet a Line 1 (piros vonal) Tian'anmen East vagy West megállójáig (kb. 4-5 Yuan/fő/út).

Onnan nem tudsz eltévedni, csak követni kell a csordát és hosszú cammogás, ezer átvilágítás és ellenőrzés után a híres téren találod magad, ahonnan már tényleg csak kb. 20 perc araszolás és eléred a Tiltott Várost. Ahol további fél óra sorban állás után (ezért érdekes a nap és napszak) már bent is lehetsz. Irtó nagy, nem túl érdekes, cserébe rohadt sokat kell menni. Onnantól, hogy kijöttél, még inkább, mert a kijárat közelében nincs metró megálló. Taxi, vagy tuktukhoz hasonló járgány igen, azzal esetetekben mindenképpen rá kell segíteni. De én ezt nem ajánlanám, max. ha bakancslistán szerepel a Tiltott Város és nagyon ki akarja valaki pipálni.

 

Ha nem látnivalót akartok kipipálni, akkor érdemes egy forgalmas részt kinézni, és oda bemetrózni. Csak leülni egy padra és bámulni az embereket is hatalmas élmény. Ezer kérdőjel fog a szemetek előtt megjelenni, mert Kína totál eszement hely, amit vagy imádsz, vagy utálsz. Kettő központi részt javasolnék:

- Wangfujin Street (Line 1 metróval a Wangfujingig): bevásárló és kaja utca - garantált a kultúrsokk, jó fotótéma a sok fura étel, ha nyitottak vagytok, szeretitek a gasztronómiát, nem zavar a tömeg, akkor ide érdemes ellátogatni. Enni nem érdemes, csak a hecc kedvéért a bizarr sült dolgokat. pl. skorpió, tengeri csillag)

- Qijanmen (Line 2 metróval (átszállás nélkül): ez szintén egy sétálóutca sok kis étteremmel, ahol megkóstolhatjátok a város egyik legfinomabbjának tartott pekingi kacsáját vagy más híres kínai ételt. Ez nem bazári jellegű, nem is annyira sokkoló, viszont finomabbak, olcsóbbak és tiszták az ételek.

 

Ha pedig nem bíztok magatokban, vagy nagyon biztosra akartok menni, akkor válasszátok a Nagy falat. Egy csomó cég szervez 6-8 órás átszállásokra programot 120 dollár/fő körül (pl. Airport Layover Tour). Ott is oda-vissza 3 órás úttal kell kalkulálni, tehát a falon lehet, hogy nem marad csak 1 óra, de ha valahová érdemes menni, hát az a Nagy Fal. (Persze itt is nagyon számít a nap és a napszak.) A reptéren helyben biztos találnátok olcsóbb megoldást (pl. egy önjelölt taxis elvisz), de tapasztalat és kínai nyelvismeret nélkül én semmiképpen nem ajánlanám.

Előzmény: Jbarbi91 (3044)