Bari- Creative Commons License 2017.01.02 0 0 130297

A sablon nem az én érdemem. Egy neten talált kép alapján terveztem meg, és Pacman segítségével vágtuk méretre. A fő ok az elkészítése mellett az volt, hogy az új gyalukésemet sikerült az apósom kérésére meggyalult deszkában található tűzőkapoccsal kicsorbítani. Elvittem megéleztetni és elcseszték a kést oly módon, hogy a szélei jobban kiérnek az asztalból mint a közepe, azaz homorú lett az éle, nem sokkal de úgy 1-2 tized mm-el biztosan. Ez egyszerű faanyag gyalulásakor nem annyira gond, de egy 30cm széles táblásított fa anyagnál, amiből a gyalulás után vágódeszka készül jelentős problémát tud okozni, 10 szelet esetén a 2 tized mm-es különbségből már 2mm-es különbség adódik és csúnyán elcsúsznak a minták.

Eddig még sajnos csak a korábbi már nem élezhető késen tudtam kipróbálni, hogy használható e, de az elcseszett késeket is rendbe szeretném tenni vele, és tanúságként gyalukést oda nem viszek többet éleztetni. A fűrészlapokat meg a marókéseket gond nélkül jól élezték, de ez a gyalukés megfeküdte a gyomrukat.

John Heisznek is van egy élező sablonja, az is jó ötlet adó.

Előzmény: generátoros (130293)