APT Creative Commons License 2017.01.02 0 0 161916

Volt előzménye, annyira, hogy ez a számlap-stílus már az Empire idején is előfordult, nagyon hasonló kinézetű zsebóra-számlapja már Breguetnek is volt - és igazándiból ez már faliórákon ennél jóval korábban is előfordult. Divatossá meg a Bauhaus idején vált, formatervében ez a Stowa is annak szüleménye.

 

Amúgy a kiinduló kérdésedre azért nehéz választ adni, mert a karórák története már az óra történetének "csupán az utolsó fejezete", a karóra egyértelműen a XX. század szülötte, függetlenül attól, hogy voltaképpen karórának nevezhető órák már a XVIII. században előfordultak - és a karóra igazán divatossá, elterjedté az első világháború utáni vált, addigra meg már a meghatározó történelmi stílusok nagy része kialakult, így aztán ízlés szerint válogatott minden gyártó és formatervező, ergo rögtön megjelent mindenféle kinézetű óra. Persze, egy-egy adott időszakban voltak meghatározó divatok, így bizonyos stílusok sokkal jellemzőbbek, de még akár az 1980-90-es évek női divatórái között is simán visszaköszön a barokk, a rokokó, a reneszánsz stílusegyvelege is...

 

Mindenesetre az általad linkelt Stowa egyfelől emblematikus stílusú modell, másfelől nem ő a stílusteremtő, még XVIII. századi egyedi falióra is előfordult majdnem ugyanilyen számlappal.

Előzmény: Soká (161912)