Bari- Creative Commons License 2017.01.01 0 2 130122

Famunkákban Gazdag, Eredményes Boldog Új Évet Kívánok a fórum lakóinak!

Mostanában sajnos idő hiányában ritkán járok erre felé, de akkor is nagyrészt csak átfutom az új hozzászólásokat. Most szeretnék megoszatni veletek pár tapasztalatmat, első körben a fából készült karácsonyfa díszekkel kapcsolatban.

A díszek anyagának eddig  nekem a juhar jött be leginkább, de bármeilyen keményebb fa is megteszi. A bükk talán már túl kemény is, de ez a tulajdonsága inkább csak az elkészítése közben tud gondot okozni, mert a jelenleg kapható obis LUX 5-ös fűrészlapjától durvább fogú értelmes lapot még nem találtam,

azzal viszont nagyobb fordulaton már égeti az anyagot. Így csak alacsonyabb sebességgel azaz hosszabb idő alatt vágható ki, ez 1-2 dísz esetén nem túl nagy gond, de ha 100db-os nagyságrendben gondolkozik az ember, már számottevő tud lenni az időtényező. A tölgy is hasonlóan viselkedik. A kész dísz viszont csiszolás közben kevésbé hajlamos a törésre, a törés nagyon bosszantó tud lenni főleg hogy a kis keresztmetszetek miatt nem igazán ragasztható. Gyümölcsfák közül eddig a cseresznyét és az őszibarackot próbáltam, mindegyik megfelel a dísz készítéshez, de a fűrészlap kilépési élénél sorjásabb az anyag, ami többletmunkát jelent a vágás utáni csiszoláskor, és hajlamosabb a törésre is. A legjobban bevált fafajta a juhar volt. Fontos, hogy lehetőleg göcsmentes anyagot válasszunk, a lehető legegyenesebb száliránnyal. A göcsös résznél sűrűbbek a fa rostjai, így itt vagy kisebb sebességre van szükség vagy meg fogja égeti a fűrészlap az anyagot, vágás után pedig a göcsös résznél hajlamosabb a törésre. A dísz anyaga lehetőleg derékszög legyen. A tapasztalatok alapján 25-27mm-től nem érdemes kisebb oldal szélességű anyagot használni, mert a díszek keresztmetszete a vékony részeknél így is már 1mm2 körül lesz, amit tovább véknyíthatunk, ha nem sikerül mindig a fűrészlapot a vágási vonal külső oldalán vezetni. Felső méret korlátot a használt gép határolhatja be. Nekem egy átalakított einhell gép van, de már a vastagabb 35-40mm körürli anyagot nagyon kínkeservessen vágja át. Ez nagyrészt fűrészlap kérdése is, ilyen vastag anygahoz már jóval ritkább fogú fűrészlapot lenne jó használni, amire itthon nem találtam még beszerzési forrást. A gép lökethossza is befolyásoló tényező. Az einhell gyárilag kb 25mm-es lökettel rendelkezik, így a fűrészpor nagy részét alul ki tudja hordani a fogak közül. Az a kevés ami bent marad a fűrészlap felfelé mozgásakor fent ki tud peregni még 30mm vastagság környékén. Én nagyrészt 27-30mm körüli anyagból készítettem a díszeket.

A sablon felragasztásához bármilyen ragasztó használható. Én a fa ragastáshoz is használt technobond d3 ragasztóját használom hozzá, de korábban próbáltam a pritt-stift kenős ragasztót vagy ragasztó spray-t is, a legolcsóbb megoldásnak a faragasztó bizonyult. A flakonból a fára egy csíkban rányomva a ragasztót szilikonos konyhai kenővel szoktam eloszlatni, és rásimitani a kinyomtatott és a hajtási vonalon előre pontosan behajtott sablonokat. Fontos, hogy a fűrészlap derékszögben legyen a munkaasztalhoz képest és az anyag derékszögű legyen, a sablonon jelzett hajtási vonal peddig pont az élre kerüljön, ellenkező esetben a hiba mértékének függvényében akár a kész dísz használhatatlanná is tud válni az elcsúszott vágási vonalak miatt. Száradás után dekopir fűrésszel vagy szalagfűrészen feldarabolom.

Ez után jöhet a belső vágásokhoz a fűrészlap befűzéséhez szükséges furat elkészítése. A kezdő furatok a függesztős oldalon 3-4mm körüliek szoktak lenni dísztől függően, olyan helyen elhelyezve, hogy a vágási vonalon lévő éles forduló közelében legyen. Erre az oldalra merőleges oldalon a lehető legnagyobb furóval szoktam kifúrni. Mivel furatra a fűrészlap befűzése miatt amúgy is szükség van, de a maximálisan eltávolatható anyag segíti a gyorsabb vágást. Egyrészt kevesebb anyagot kell átvágnia a fűrészlapnak, másrészt a kevesebb forgács így ezen a részen könyebben kiürül a fűrészlap fogai közül.

A vágási vonalig két közvetlenül egymás mellett bevágok, ennek a vágásnak a szélesésge legalább akkora legyen hogy a fűrészlap keresztben elférjen benne. A hirtelen fordulóig bevágva majd a vályatig visszahúzva könnyebben megfordítjató az anyag a fűrészlap alatt és a vágást a másik irányba folytatva a díszen kevésbé illetve meg se látszik a fűrészlap nyoma.

A kieső anyagot megfordítva visszatéve az anyagba ha a derékszögek rendben vannak, akkor megfordítás után mindkét oldalon azonos vágási szélesség lesz. Ha nem így van célszerű a hibákat orvosolni.

A második oldalon a belső vágás már gyorsabban fog menni köszönhetően a kevesebb átvágandó anyagnak.

Az első külső vágást célszerü a függesztő felöli oldalon kezdeni. Ha a dísznek van csúcsos része akkor onnan indítva, ha nincs akkor a függesztő felőli oldalon. A hirtelen fordolóknál érdemes visszbb megfordítani az anyagot a fűrészlap alatt és háttal bemenni a fordulóhoz, onnan folytatni a vágást, így a fordulónál pontosabb vágást tesz lehetővé.

A körbevágott anyagot visszahelyezve az anyagba a fűrészlap vágási nyoma miatt elég szellősen mozog, így a két külső fél illesztési felületét célszerű megcsiszolni, hogy passzosan illeszkedjen, ez segíti a másik oldalróli vágás pontosságát.

A félig kivágott díszt a külső részbe több ponton melegragasztóval beragasztom oly módon, hogy akövetkező vágási vonalba a ragasztó ne essen bele. A ragasztáskor figyelni kell hogy a lehető legpontosabban kerüljön vissza a helyére a kivágott rész, hogy az utolsó vágáskor a kész dísz mindenhol megfelelően vastag keresztmetszetű legyen.

Az utolsó vágást célszerű a függesztő felől kezdeni. Az éles fordulóknál a fűrészlap fordulásához ki kell szélesíteni a vágási vonalat, így könyebben lehet irányt váltani.

Körbevágás után a kieső darabbot kihúzva középről kiesik a kész dísz.

A díszek durva csiszolásához uni-max-os gyémántos reszelőt használok, ezekkel a sorják nagy része, és a vágási pontatlanságok jó része eltüntethető.

A durva igazítás után szivacsos 220-as csiszolót használok.

A dísz csiszolásakor fontos hogy a csiszolt felületet amennyire lehet támasszuk meg. Kis díszeknél kevésbé szükséges, de nagyobb dísz esetén a törések nagy része csiszoláskor szokott bekövetkezni. Aképeken 27×27mm-es bükkfa darabból készült dísz látható.

Sajnos hiába kezdtem új fűrészlappal, sikerült  több helyen is megpörkölni a felületet, amit a csiszolás sem nagyon tüntetett el, Kicsit gyors volt a vágási sebesség. A fa szépségét a felületkezelés adja meg, a patikai paraffin olaj szépen kihozza a fa erezetét. Ugyan kicsit sötétebb, teltebb színe lesz a fának, de szerintem szebbek lesznek úgy a díszek. 

Bocsi, Kicsit hosszú lett.