.ETNA. Creative Commons License 2016.12.29 0 1 4775

Szia! Hűűű, hát, ez tényleg nem egyszerű.

 

A szeronegatív RA-ban (amikor az RF és a CRP sem magas) is van reggeli ízületi merevség, ez pl. elég egyértelmű jele, hogy valamilyen sokízületi gyulladással járó autoimmunbetegség van a háttérben. Aztán másnap már sehol semmi, ami tegnap még fájt, holnap már tökéletesen "működik". Nálam egyáltalán nem volt "kattogás" (ez inkább kopásos, vagy előrehaladott és KEZELETLEN reumatoid arthritiszeseknél fordul elő, amikor az állandó gyulladás miatt az ízületi belhártya sejtjeit "felzabizza" a gyulladást kiváltó fehérje ... vagy valami ilyesmi), gyakorlatilag mozdítani nem lehet a begyulladt ízületet, de szó szerint, pl. egy hűtőajtó kinyitása kivitelezhetetlen, vagy csak iszonyatos, kibírhatatlan fájdalom mellett.

 

A köszvény: ilyenkor a Milurit mellett, a PURIN-MENTES diéta is fontos! A férjemnél volt egyszer hasonló, neki a válla és a térde fájt nagyon, egy ideig csinálta a diétát és szedte a gyógyszit, de később már mindent evett és a Miluritot sem szedte, szerencsére, azóta sem jött elő. Nem igazán értettem én sem, hogy ha a diéta rendezi a húgysavszintet, akkor a diéta elhagyása után, miért nem emelkedik meg újra, de szerencsére így van :-) Talán az általad fogyasztott élelmiszerek purin-szintjét nézd meg és ami magas (pl. bab), azt feltétlenül hagyd el egy ideig. Ezek a kicsapódott kristályok előjöhetnek az enzimrendszer hibája miatt is, viszont általában azt írja a szakirodalom, hogy a köszvényes ízület "meleg és piros" (bár a férjemnél egyik sem volt), Nálad pedig hideg tapintású ...

 

Rákerestem a sacroileitistre (amiről eddig még nem is hallottam), háát, ez sem egyszerű:

 

Kiváltó okokként ezeket sorolják fel: "Sérülések, melyek a medencét érik, terhesség, mélyre hatoló bőrfertőzések, csontvelőgyulladás, húgyúti fertőzés, valamint szívbelhártya-gyulladás vagy intravénás kábítószer-élvezet mind-mind fokozhatják a sacroileitisre való hajlamot. Az eddig felsorolt állapotok vagy mechanikai úton idéznek elő gyulladást (pl. autóbaleset kapcsán a medencét ért sérülés), vagy pedig egy fertőző gócból kiindulva a vérárammal vagy a környező szöveteken keresztül jutnak el a kórokozók (leggyakrabban baktériumok) az ízületbe."

Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/mozgasszervi_betegseg/10735/a-sacroileitis

 

A testsúly biztosan számít és az ülőmunka is ... egyébként nagy-nagy gratula a szuper fogyáshoz!!! Ezt ne hagyd abba szerintem!!!!

 

Nem írtad, hogy hol élsz, Debrecenben például nagyon jó reumatológus és klinikai immunológus: Dr. Szekanecz Zoltán (több könyve is megjelent a témában, tanészékvezető egyetemi tanár) van járóbeteg és fekvőbeteg ellátás is:

http://www.rheumatology.hu/hu/munkatarsaink

 

Miskolcon pl. tudom ajánlani Dr. Flórián Ágnest, neki volt magánrendelése is a városban a Széchenyi utcában (gondolom, hogy még most is van), egyébként pedig reumatológus főorvos a Szent Ferenc Kórházban.

 

Csináltattál már lyme-kórra vonatkozó tesztet? (nem a szokásos ELISA teszttel, hanem a Western Blot-tal).

Budapesten az Istenhegyi Klinikán végeznek szűrést, ez fizetős ... de azért egy "misét" megér! Telefonon bizonyára az árakról is adnak felvilágosítást.

http://igdklinika.hu/lyme-kor/

 

Ráadásul az első között lehetett náluk a lyme-kór szűrésre  un. EliSpot vizsgálatot elvégeztetni (így gondolom, hogy nekik van ebben a legnagyobb tapasztalatuk) :

http://igdklinika.hu/elispot-lyme-kor-kimutatas/

 

Hirtelenjében ennyi jutott eszembe ... szorítok, hogy végre valahogy kiderüljön, hogy mi is áll a háttérben!

 

Előzmény: Verdure_78 (4774)