[fidelio] mindegy Creative Commons License 2016.12.26 0 0 1825

 

.

Sosem hallottam vagy olvastam ezt a nevet, tehát nem ismerhettem a mögötte lévő honlapost, de most összehozott minket a sors, vagyis dehogy, hiszen éppen egy olyan koncertről is beszámolt, amin éppen nem lehettem jelen a párhuzamosan zajló kamara.hu kihagyhatatlan záróeseménye miatt. A fórum tárgya, Baráti Kristóf, azon az estén a belgrádiakkal hegedült a Müpa pódiumán, az 1. Paganini-versenyt és Ravel Cigány című művét, és bár többször hallottam vele, sajnálom, hogy nem voltam ott.

Ott volt viszont a fenti hölgy, és hasonlóképpen írt az eseményről: körülmények, hangulatok, persze dícsérően, de semmi a konkrét darabok zenei értelmezéséről, mert azt szavakkal nem lehet elmondani, azt hallgatni kell.

 

Igaza van: a következő link II. tételében leírtakban, amiből kiemelem az említett lényeget:

"Minden vonatkozásban nagy műsor volt. Eleve ritka, hogy egy szólista egyazon este két műben is csillogtassa tudását. Baráti Kristófnak ez láthatólag semmilyen gondot nem okozott, sőt, egy kis ráadásra is volt ereje. Paganini D-dúr hegedűversenye a szünet előtt, Ravel Tzigane című rapszódiája a szünet után csendült fel. Hogy hogyan, arra nincsenek szavak, de nem is kellenek."

.

 

Egy jóval korábbi előadásról, ahonnan a további tételek is elérhetők:

Hogy mi volt BK ráadása, nem tudom, de helyette érdemes a további négy tételt is elolvasni!

.

.

 

Ez meg egy közbenső felvétele a Ravel-darabnak az Orosz Nemzeti Zenekarral, feltehetően Pletnev dirigálása mellett.

.

 

Az V. tételhez, az interjún túl magát az E.P. - E.P. művet is meg lehet innen hallgatni egy korábbi előadásban:

.