0l0 Creative Commons License 2016.12.26 0 0 9992

Továbbra is hozzátartozik az igazsághoz, nem állítottam, hogy a folyamat ugyanígy játszódna le bármely hagyományos cserépkályhában is, csak hasonló jelenségről beszéltem, ami megfelelő körülmények között előállhat.

 

Amit írsz a hőmérsékleti viszonyokról az számomra is teljesen világos, és magam nem is vonom kétségbe ennek előnyös voltát, csak azt jeleztem, hogy maga a videó ebben a formában nem jelent túl erős bizonyítékot, mivel ehhez kevés információ derül ki belőle.

Láttam egyébként egyszer valahol a fórumon belinkelve egy kandallót (üvegezett vaskályhát), amiben szintén volt egy üveges tér, amiben így megfordult az égő füstgáz egy videón. Ott pont az volt az első vélemények egyike, ha jól emlékszem, hogy parasztvakítás. Ezért is jutott eszembe rögtön, hogy a kamu és parasztvakítás cáfolására ez kevés, mert aki ezeket a jelzőket elfogadja a témában az jó eséllyel pont ezt fogja mondani a videóra, ez ugyanis akár szó szerint is kielégíthetné a parasztvakítás kritériumait, ha megfelelően preparált körülmények között hozza valaki létre. Ezt én jelen esetben nem feltételezem, de volna rá lehetőség.

Megjegyzem, ha építenél (vagy már meg is tetted) egy tömegkályhát, ahol a másodlagos égéstéren nem volna ajtó, akkor ez a jelenség valószínűleg még egy árnyalattal nagyobb hatásfokkal zajlana le a még kisebb hőveszteség miatt, csak éppen nem látná senki. Ezért is volna érdekes megnézni mit történik más kályhákban, melyekbe soha nem látunk bele üzemi állapotban.

Előzmény: sancibácsi (9987)