opi1970 Creative Commons License 2016.12.25 0 0 56185

Sziasztok,

 

szeretnék segítséget kérni tőletek. Karácsonyra kaptam ajándékba egy Baofeng GT-3TP típusú rádiót. (Némi célzás után, mivel e terület eddig kimaradt az életemből...) Mivel jóval negyven felett vagyok, illetve tudom, hogy ez a rádió sokkal többre képes, mint egy hagyományos, előre kalibrált, kizárólag PMR sávokon működő rádió, ezért még véletlenül sem szeretnék olyat tenni, amivel másnak kárt okozok, vagy mást zavarok, megfogadtam, hogy addig nem használom a PTT (elvileg ezzel tudok "adni?) gombot, amíg kellő tudással nem vértezem fel magam a szabályszerű rádiózáshoz. Már ha az adóteljesítményt nem számítjuk, de azt sikerült "low"-ra állítanom... :) Sajnos a tudásom, kb. ennyiben ki is merült: legális adóteljesítmény, PMR, PTT gomb...

Olyan linkekre lenne szükségem, melyek segítségével az alapokat (frekvencia, csatorna,papagáj-átjátszó (?) vox (?), roger (?) CTCSS (?) DTS, VFO/MR Band, A/B stb. - ezeket a rövidítéseket a menü gomb nyomkodása, illetve a készülék gombjai révén ismertem meg) illetve a készülék kezelését elsajátíthatom.

Találtam egy magyar nyelvű kezelési útmutatót valami Baofeng UV-5R (?) készülékről, az sokban tér el ettől a készüléktől?

Természetesen nem rádióamatőr vizsgára készülök, illetve kissé régen tanultam már fizikát - ezt kérlek vegyétek figyelembe - vagyis közérthető nyelvű, egy laikus számára is érthető és értelmezhető leírásokra lenne alapvetően szükségem.

Próbálkoztam a google-val, de a készülék beírásakor többnyire reklám, és értékesítési oldalakat hoz fel. Emellett próbálom végigolvasni ezt a fórumot is - bizonyára sok hasznos infó megtalálható itt. Ez azonban tekintettel az 50.000 feletti hozzászólásszámot, némi időt vesz igénybe... :)

 

Megtisztelő figyelmeteket, illetve segítő szándékotokat előre is köszönöm!