Tuarego Creative Commons License 2016.12.25 0 0 328

Természetesen végleges véleményt akkor tudnék mondani, ha megnézném a filmet, így csak a trailer alapján tudtam nyilatkozni. Azért sok minden kiderült abból is a film jellegét tekintve.

Ahogy Helem is jelezte, könnyű beszélni az agy "áttöltéséről", lemásolásáról ilyen filmekben, de a gyakorlatban ez szinte lehetetlennek látszik. A másik kérdés, hogy van-e egyáltalán értelme, abból a szempontból, hogy így teremtsünk mesterséges intelligenciát. Az emberi agyban ami nagy értéket képez, az a tudás, vagyis a benne lévő információ mennyiség és a kombinatív képesség. Ma már azonban sem az információknak, sem a kombinációs képességnek nem egyedüli hordozója az emberi agy, hiszen annyiféle egyéb hordozó van ( írott anyagok, számítógépek, CD-k, DVD-k, merevlemezek, internet stb.). Az a helyzet, hogy ma már ezeken az egyéb hordozókon sokszorosa létezik annak az információnak, amit a legokosabb, legműveltebb ember aktívan birtokolni képes. Ezeknek az információknak az előhívása sem gond már, hiszen a Google keresővel pillanatok alatt megtalálható szinte bármilyen témájú információ. A kombinatív készségek terén is jelentőset léptek előre a számítógépek, s a rajtuk futó programok, bár összességében nem érték még el az agy teljesítőképességét, ill. csak néhány részterületen (pl. sakkjáték).

Szerintem az egyes emberét meghaladó mesterséges intelligencia nem úgy fog létrejönni, hogy egy vagy több ember agyát letöltik valamilyen más hordozóra, hanem a már egyébként is a hordozókon meglévő információmennyiséget valamilyen program, hálózat egy rendszerben tudja magas kombinatív szinten kezelni, feldolgozni. Sajnos, ezt még nem tudjuk megvalósítani, ill. csak elég primitív szinten, bár nagy erőkkel dolgoznak rajta. Nem elég ugyanis, hogy csak előkapjunk gyorsan mindenféle információkat, hanem ezeket úgymond "értelmes" módon kell kezelni, feldolgozni. Tehát egy olyan fokú asszociativitásra, kombinatív készségre van még szükség, aminek működését nem ismerjük pontosan, éppen ezért nem ismerjük az emberi elme működését sem. Azonban ez nem megoldhatatlan feladat, s vélhetően előbb-utóbb komoly eredmények születnek e téren; olvastam például, hogy egy gépi program eljutott arra a szintre, hogy (Japánban) átment az érettségi vizsgán.

Hogy miként fog megvalósulni az egyedi emberét meghaladó mesterséges intelligencia, azt nehéz megjósolni, de én még azt sem tartom elképzelhetetlennek, hogy ez valahogy spontán módon, tehát nem kifejezetten erre irányuló fejlesztési projekt keretében jön létre. Például úgy, hogy az internetes hálózat rendszere jut el egy olyan autonóm intelligencia szintre, amivel az egyedi ember szintje fölé emelkedik, önálló döntéseket hoz, irányít, cselekszik, miközben az egyedi ember észre sem veszi, hogy ő "csak egy csavar a gépezetben". Vannak, akik szerint már most is ebben a helyzetben vagyunk...

 

Előzmény: titkom (324)