viragcenter Creative Commons License 2016.12.23 0 0 44742

Ma megvettem a csodakert magazin januári számát, amelyben egy két oldalas cikk van a madarakról. Itt azt írják, hogy a madarak viselkedése megváltozott a felmelegedés miatt. Egy Német ornitológus azt mondja, hogy a madáretetőknél új fajok figyelhetők meg, ilyen a seregély, az ökörszem, a házi rozsdafarkú, vagy a tengelic. Némely faj, már nem vonul el melegebb helyekre, hanem itt maradnak, pl. egyre több gólya látható itthon télen.

A közeljövőben egyre több faj fog itthon maradni télen ám sajnos az énekes madarak száma nagyban csökken így is, a rovarölő permetező szerek, és az egyre kevesebb rovar miatt.

A rovarok fogyatkozása miatt egyre fontosabbá válik majd a nyári etetés is, így az enyhe teleken télen csökkenni fog az etetők forgalma, viszont nyáron megnő. Itthon csak a tartós nagyon hideg téli időben fognak az etetőkre járni a madarak.

A cikk a csodakert januári számában jelent meg.

Kérdés, hogy akkor érdemes őket nyáron is etetni, eddig úgy tudtam ezt nem szabad, főleg a fiókák miatt. Érdekes lenne, ha megfordulna a helyzet, és nyáron lenne több madár ez etetőknél, mint télen. De az igaz, hogy nálam is tavasszal nagyobb volt a forgalom, és egyre több madár jelent meg, most meg teljes csend, kíváncsi leszek mi lesz most, hogy jön a meleg és nappal is 7-10 fok lesz.

Ezek szerint a túl enyhe időben valamiért nincsenek rászorulva az etetésre, de nyáron igen? Most hol esznek?