tisztavíz_ Creative Commons License 2016.12.23 0 1 13986

Az OBI-s mini 10cm-es festőhenger (adnak hozzá 12cm-est is, kb. 1400-1600 ft) több mint bevált. A Spatula Spar-os, kb. 600 ft, ezzel keverem össze a ragasztót vízzel:

A maradék ragasztót egy Curver, teljesen légmentesen záró edényben tárolom (szintén Spar-ban kapható, most akciós). A henger másodpercek alatt, szép egyenletes rétegben viszi fel a ragasztót, nem áztat el semmit, mint nekem az ecset. Végeztem próbaragaszásokat, kis sík felületen jó eredményt értem el. A lemezt kenve egy ideig még fel tudtam húzni a bevonóanyagot, a bevonóanyagot kenve csak roncsolással (bár lehetett más miatt, pl. több-kevesebb ragasztó felvitele).

 

Elkészült egy doboz (sok szenvedés árán, sok apró hibával):

 

A képen látható bevonatot oldalanként, külső-belső oldalt lefedő darabokból tudtam összerakni (a megfelelő fedésekkel). A négy oldala négy darab papír, plusz a belseje egy, az alja mégegy. A dobozt is és a papírt is kentem, egyszerre csak az egyiket. A doboz felső éleire előhajtott papírt illesztettem, innen indult a ragasztás (nem az éllel, hanem a külső vagy belső oldallal). Az éltől indulva folyamatosan simítottam rá. Nem ment jól, gyakran felhullámosodott, felhólyagosodott olyan helyen is ahol már rég túljutottam. Az élek körül nagyon nem akart megragadni a bevonóanyag. Áthúztam az éleken, akárhogyan feszítettem elő és simítottam le (ezen még van mit csiszolni), több helyen katasztrófális mennyiségű anyag épült fel, az oldal bevonása után fedeztem fel és nyomkodtam le az élről a doboz belseje felé, nem lett túl szép:

(Így is használható a doboz, legalább látszik, hogy kézzel készült.)

 

Kézzel és "bankkártyával" simítottam a bevonóanyagot, talán jobb lenne a gumihenger?

 

Egy darabból szerettem volna a négy oldalt, nem ment. A vászon "előbevonás, élerősítés" az éleken nagy hiba volt. Átlátszik a vászon kontúrja a 115g-os papíron. Lassabban köt rá a ragasztó, itt megnyúlott és felgyűrödött a papír, a lelógó papír (amit körbetekertem volna a dobozon) a súlyánál fogva méginkább előidézte a jelenséget, elhúzta a ragasztani kívánt bevonóanyagot a dobozról. A folyamatos lesimításból egyre jobban felhullámosodott-gyűrődött papír lett, teljes selejt. Próbáltam a bevonóanyag és lemez kenésével is, nem volt jobb sehogy sem (szerintem nem ezen múlik). A fordított módszer sem ment, amikor a dobozt fordítom a bevonóanyagba.

 

Azt gondolom a 115g-os papír nagyon nem dobozbevonásra való, kis doboznál talán elmehet, de nem ekkoránál. Mindenképpen olyan anyag kellene, ami nem nyúlik, gyűrődik, ráncosodik és megfeszítve rá lehet húzni az élekre. Ha már papír, sokkal jobb volt a tapéta, legalább bírja a vizet, bár nem rendelkezik a fenti tulajdonságokkal. Ki kellene próbálnom 180-250g-os kimondott bevonásra készült papírokat is, talán lassabban áznak át (csak a beszerzése problémás). A papír alapú műbőr ("Vanol") kimondottan jó választás lehetne, ha nem lenne rettenetesen büdös. Erősen műanyag hatást kelt, nem szellőzik. Nem lett a kedvencem. Egyre inkább a papír alapú vászon felé húzok, mert nagyon tetszik és valószínűleg sokkal könnyebben tudnék vele dolgozni. Eddig csak az éleken próbáltam, ki kellene próbálnom nagyobb felületen is.