Makroevocáf Creative Commons License 2016.12.22 -1 0 191

Akkor is a tojás volt előbb, mert a madarak evolúciója közben a szaporodási mód nem változott meg! Tehát hüllőként is tojással szaporodott és ahogy alakult fejlődött madárrá, ez mit sem változott, és amikor létrejöttek a tyúkfélék ez akkor sem változott... tehát a tojás a helyes válasz ez esetben is!

Ugyanilyen laza gondolatmenettel ennek ellenkezője is kijöhetne: akár "hüllő" volt az a tojással szaporodó állat, akár "madár": ő mint szülő előbb volt, mint a tojása, tehát a tyúk a helyes válasz ez esetben! :P ("A tyúk" ebben a szemléletben tehát a szülő, a tojás pedig az utód...)
Csakhogy nem ennyire egyszerű a dolog, egyik esetben sem.
(A tyúk-tyúktojás ügy itteni összefoglalója a 128-ban van.)

Ha evolúciós időtávlatban gondolkodsz, akkor nem a madarakon belüli "tyúkfélék" - Tyúkalakúak (Galliformes) - rendjébe tartozó állatokra vonatkozik a kérdés, hanem olyan állatra, amelynek már kemény, meszes héjú tojása van. Ilyen állat a régmúltban "a hüllők" körében is volt. Ezért a kérdés ez is lehetne általánosabban: Mi volt előbb: meszes héjú tojás, vagy meszes héjú tojást rakó állat?

Végső soron a problematika megoldásához azt kellene tudni: "az első", már meszes héjú tojást rakó állat már meszes héjú tojásból kelt-e ki?
E kérdést állandóan szem előtt tartva - amint lesz erre időd -, elolvashatod az általam összeállított eddigi legterjedelmesebb összefoglalót. A problémakör csak akkor érdekes - és csak akkor paradoxon -, ha a kérdés így szól: "Mi volt előbb, a tyúk, vagy a kemény héjú tyúktojás ???" (bacska)
Ennek hatására megváltozott-e az álláspontod?

Előzmény: Ország titka (190)