BearGOD Creative Commons License 2016.12.20 0 0 89116

Sziasztok!

 

Idén költöztünk egy új építésű házba. A rendszer (padlófűtés, radiátorok) már ki volt építve a gyűjtőkig, azonban a fűtőberendezést már mi telepíttettük egy szakival.

 

A készülék egy Prity vízteres kandalló 21kw víz/5 kw légfűtés. (Sajnos a kémén egy Schiedel 14-es így nem engedtek kazánt, csak vízteres kandallót, vagy pellet/faelgázosítót, de erre volt keret)

 

A rendszerhez én ragaszkodtam egy puffertartályhoz, amely egy 1000l-es csőkígyó nélküli hajdú tartály szigetelve.

A szaki hozott egy rajzot, ami alapján készült a rendszer:

Kép

 

Azonban jelenleg a képen szereplő gázkazán nem került kiépítésre, csak a kiállások neki.

Jelenleg a rendszer kézi vezérléssel műkörik, mert szerintem nem sikerült a mutatvány a szakinak, ugyanis a jelenleg kialakított szerelés a következőképpen alakul:

Kép     A képet paintben szerkesztettem át, lehet, hogy nem mestermű

 

Mint a képen is látszik, a fűtés visszatérő vezetéke nem a puffer aljába megy, hanem a kandallón keresztül fordul a víz, attól függ, hogy állítom a motoros szelepet (vagy pufferbe és azon keresztül, vagy direktbe a rendszerbe) Jelenleg úgy tudok fűteni, ha a puffert megkerülöm és a kazán szivattyú nem megy, azonban ezzel a kazánvédő is kikerülésre kerül. A víz rendben melegszik niincs rá panaszom, azonban, ha nem figyelek van hogy bemegy 60 fok alá.

Puffert pedig tudom fűteni rendesen, ekkor a fűtés keringető áll és a váltószelep puffer fele enged, így a kazánszívattyú szépen fel tudja fűteni.

A probléma inkább az, hogy a pufferből való fűtéskor a visszatérő tesz egy kerülőt a kandallóban, ahol szépen le is hülve megya  puffer tetejébe.

 

Jól gondolom, hogyha átalakíttatom a puffer aljába, akkor igaz, hogy két szivattyúnak kéne mennie fűtésnél (puffert kerülve), de csak pufferből kivéve a meleget, nem hűlne olyan gyorsan visza a víz? (jelenleg az1000 liter 70 fokos vízből kb 4-5 órán átt üzemel a rendszer folyamatosan.

Villanyszerelőként nem látom értelmét addig kiépítenem a vezérlést, amíg a rendszer nincs rendben, hiszen a változtatások után más szempontok lesznek érvényesek, mint jelenleg.

 

Másik kérdés kicsit padlóhoz kapcsolódik. A padlófűtést egy swep hőcserélőn keresztül választottuk szétt a kazán vizétől, melyet egy kapilláriscsővel szerelt szabályzószelep vezérel. Ez a szelep 40-700 C között állítható. Eleinte 50 fokra volt állítva. A ház gyorsan áttmelegedett, a gyerekek élvezték nagyon, de sokszor túllendült a fűtés és ha 24 foknál (1m magasan, ház leghidegebb pontján) kikapcsoltam a fűtést (pufferbe toltam), akkor sokszor ugrásszerűen lett 27-29 fok.

Jelenleg 40-42 fokra állítottam, így lassabb a felfűtés, de nincs akkora túllendülés (2 fok kb). A padló szívattyúja 2es fokozaton ketyeg és egy négyes osztó van rátéve. 

Padlófűtés 1 szobában, nappaliba, konyhában, foylosókon van. Sajnos fogalmam sincs, melyik kör melyik helységeké. Azaz a szobáét sikerült kiderítenem. Ezen körökben nincs beállítva tömegáram, minden szelep maxra nyitva. Sajnos nincs áramlásmérő sem. Gondolom nem ártana beállítani ezen körök tömegáramát egyenletesre.

Lehet ezekre az elmenő vagy a visszatérő oldalra utólag valamilyen áramlásmérőt szerelni? 

 

Tudom nem lett rövid, ezért bocsi. Egyenlőre ezek a kérdések merültek fel, a vezérlést szeretném minél előbb összerakni, de előbb ki kell javítanom a rendszer hibáit!

Válaszaitokat előre is köszönöm!!!