astreno Creative Commons License 2016.12.16 0 0 2956

Sziasztok!

 

Lenne egy kérdésem, amit nem biztos, hogy a legjobb helyen teszek fel, de ha tudok jobbat, akkor linkeljétek be!

 

Szóval van egy turbós kombi-gázkazánunk, aminek az üzemével nincs is semmi gond, azt leszámítva, hogy csak éppen tudja felfűteni a lakást. Értsd: 20,5 fok fölé nem megy a hőmérséklet. A fali termosztátot már kikötöttem, direktbe van összekötve a vezérlővezeték. A lakás 39 m2, három oldalról szabad, másik három oldalról szomszédokkal határolt. Sehol nincs szigetelés, a fal anyaga tégra (60-as évekbeli emeletráépítés). A lakásba 4,5 kW-nyi radiátorteljesítmény van. Eddig 3,5 volt, most plusz egy kilowattot beépítettünk (nagyobb törölközőszárító és három soros radiátor), de ennek következtében sem (!) emelkedett a hőmérséklet. A lakás három résszellőzővel rendelkezik. A kazánunk: Sauner Duvel F24 (hőfokszabályzó nélküli verzió).

 

A kazán most úgy üzemel, hogy 8 prcig fűt, aztán 20 percig nem. Amikor kikapcsol a kezem éppen elbírja a cső hőjét (mérni sajnos nem tudtam), amikor visszakapcsol, akkor maximum langyosnak mondható. Kérdéseim a következők lennének:

 

1) Szerintetek elegendő a radiátorteljesítmény ekkora lakásba a fentebb írt körülményeket figyelembe véve?

 

2) Lehetséges-e az, hogy a kazánunk későn kapcsol vissza, hogy újra felfűtse a fűtéskörben lévő vizet?

     a) Ha igen, akkor hogyan tudom állítani a kazán termosztátjának kapcsolási hőmérsékleteit? Kijelző nincs, szabályzó kívül nincs... Elképzelhető, hogy a burkolat alatt van egy szabályozó tekerő valami? Vagy ezeket csak szakszervizes tudja állítani a megfelelő készülékkel?

 

A válaszokat előre is köszönöm!

 

 

Ilyen kazánunk van: