oregbeatsuhanc Creative Commons License 2016.12.14 0 0 89052

"Köszönöm, de látom, (bizonyára, hogy mégse legyen annyira off) hogy ez valami gázos vonatkozású téma."

 

Annyiban gázos is, hogy EPH nélkül a gázüzemű berendezéseket nem is lehet üzembe helyezni.

Nekem a cirkó beüzemeléshez anno villanyszerelőt is igénybe kellett venni az igazolás kiadása miatt is.

 

Előzőleg a cirkó alatt a csőcsatlakozások  közelében egy OBO műanyagházas földelősínt szereltem fel, amibe a földelő bilincsekről külön, külön és nem felfűzve a csőcsatlakozásokat+ a cirkót is bekötöttem.

A sínről az elosztótábla földsínjére közvetlenül csatlakoztam 6 mm2 es zöld-sárga vezetékkel. Ez 4-2.5 mm2 is lehet, de annál vékonyabb ne, mert akkor romlik a földelés ellenállás értéke.

(Ugyanide van bekötve a kádak földje.)

 

A gázóra átkötése a mérőhelynél akkor még nem készült el, azt a villanyszerelő szaki a következőképpen fejezte be: a csövekről a festéket az általam adott rapid esztergakéssel lekaparta, majd perforált bilincsszalagból és a rögzítőcsavarral egy 2.5 mm2 es vezetékdarabbal a két csövet összekötötte, majd az egyik legközelebbi konnektor földjére rákötötte.

Mindez anno kb 8-9 éve á 10 000 be fájt nekem.

Távozása után utómunkaként az egész gányolmányt leszedtem, a gázóra két csövét szabványos földelőbilincsekkel és 6 mm2 es vezetékkel áthidaltam, a konnektor földje természetesen szóba sem jöhetett, mert az egyrészt alkalmatlan EPH céljára, ráadásul egy földhurkot eredményezett volna, a csillagpontos EPH csatlakozás pedig a cirkó alatt ki volt alakítva!

 

 

"De bármi is az EPH, most már értem ugyan, hogy minek a rövidítése, mégse tudom, hogyan lehet ezt egy zuhanytálcával és egy vízcsappal kivitelezni."

 

A fém zuhanytálcán, ha nincs földelőszem akkor a sárgaréz kifolyó nyakára szerelt földelő bilinccsel oldanám meg. A lefolyó rózsa és a zománcozott kifolyó nyílás között jó fémes kapcsolat kell legyen, amit a csavarja ad át a rézszerelvénynek. Nem tökéletes megoldás a földelő szemhez képest, de a semminél jobb lehet.

A vízcsap csatlakozó csöveinél szintén földelőbilincset lehet használni. A lényeg mindig az, hogy a földvezetékeket megszakítás nélkül a lakáselosztó tábla földsínjére kell kötni -ez az EPH - és időnként nem árt a lakásban ÉV mérést végeztetni.

Előzmény: taormina001 (89051)