mona-lisa Creative Commons License 2016.12.12 -1 5 4979

sziasztok,

 

picit megkésve de a beszámoló dióhélyban kimelve pár általam fontosnak tartott részlet, kérdezzetek nyugodtan ha vmiről írjak részletesebben

 

 

Útvonal:

 

KL-ból repültünk Makassarba (Air Asia) ahonnan éjszakai busszael felmentünk Rantepao-ba Toraja Land -re pár napra, majd vissza éjszakai busz, picit a környék, és tovább Pápuára Raja Ampatra (oda Sriwijaya vissza Batik), vissza KL.

 

16 napot voltunk.

Tejes költségvetés 13 merüléssel kb 580e/fő.

 

 

Összességében nagyon tetszett Indonézia szerelem első látásra, utazásra. Thaiföld mellett a legjobb a kaja pedig már voltam pár helyen a régióban.

Az emberek nagyon kedvesek nyugodtak, kicsit bambák néhol de árad belőlük a nyugalom, segít lelazulni. Pici gyerekek mindenhol csöndben nyugiban elvannak a szülőkkel, tanulhatna tőlük pár nyugati család. Üvöltés és pofon nélkül is megy.

A természet gyönyörű, sok a különlegesség. Csodás tájak.

 

A nyelv nem volt gond de persze LP Indonesian phrasebook nélkül tilos elindulni. Előbb tanítanak meg ők téged indonézul mint te ráveszed őket hogy angolul tanulja meg ugyan azt, de mivel nagyon könnyű nyelv élveztük hogy a 2. héten már az alap dolgok könyv nélül is mentek. 

 

Kedvenc szó: kelelavar - flying fox -  óriás gyümi evő denevér Raja Ampaton csapatostul lógnak a fán, kicsit para mert jó nagyok de élmény volt látni, Borneon kimaradt itt pipa.

 

 

Kaja:  korrekt ár érték arány sztem mindnehol, nagyon fini bármit kértünk

150.000 alatt nem nagyon ettünk ketten üdítővel seafood-ot

Kedvec: Cumi Cumi Rica Rica, már kimondnai is vicces. édes csipős tintahal isteni

és igen Raja Ampat Manginktus HS welcome ebéd 3 db ÓRIÁS homár kettőnknek nem bírtuk megenni

 

Szállás: 

KL és  Makassarban végletelen a lehetőség ide inkább nem ajánlok.

Toraja Land  - Pias Poppies: 

rendes hotel tiszta jó helyen kedves személyzet de bazi lassu kiszolgálás és ügyintézés, melegvízért külön előre kell szólni szobánként (ezt senkise mondja, csak rájössz 2 hideg zuhany után) early és late check in okés, csak a late ért kellett fizetni.

Raja Ampat - Manginktus Home Stay:

kicsi, csak 2 házikó van kevés a vendégük, nagyon ajánlom, isteni kaja, nagyon tiszta volt minden, rendes ágy, saját fürdő. közel a falu ahol lehet venni ezt-azt 

45 perc a transzfer a komptól. 600e/út/hajó

szótár nélkül nem nagyon lehet velük kommunikálni de a nagybácsi(?) átjön párnaponta fordítani ha kell

Sorong - Swiss Belhotel

Megéri szinvonalas, de ne kérjetek nyugati kaját, drága és szar. A reggeli jó.

 

Guide-ok, progik:

 

Toraja Land (900e/nap)

a tripadvisoron agyon ajanlott Arrut bíztuk meg

3 napot voltunk vele és a végén már elég idegesítő volt a fickó.

Tényleg mindent tud a helyi hagyományokról de ugyan azt ismételgette, és sztem kicsit dilis a pasi. Sokszor zavartan viselkedett. Együtt mentünk vele oda vissza busszal Makassarból. Ez eredetileg nem így volt szervezve de a saját teendői miatt Makassarban volt ő is.

Igényes tiszta klímás kocsi ami vitt minket mindenhova sofőrrel, és részletes program tervet kaptunk de ez nem sikerült tartani. Túrázás nem volt benne csak egyszer egy séta a rizsföldeken át (ami csodás volt nem tagadom) de többet akatunk volna menni. Minden délutén esett (ezt tudhatta előre hogy ilyen a helyi idő, mi is rájöttünk már másnap h kb menetrend szerüen 3 kor minden nap esik) ezért reggelre kellett volna beiktatni a kiránudulós részeket. Ehelyett délután az eső miatt inkább elmaradt.. a kávé termelő részen kértem álljunk meg az egyik coffee shopban lélegzet elállító látvánnyal kávézni, nem lehetett mert hogy lekéssük az esküvőt... nem késtük volna le...

Szóval más vkit válasszatok. 

Egyébként Toraja Land csodás hely az időjárás is nagyon jó. A sok temetkezési hely nekem már nyomasztó volt a 3. után de érdekes elmenni pár napra.

A kis keskeny kanyargó utak a falvak között kávé kakaó teraszos rizsföldek 

(Vetnamban Sapa régióban nem volt zöld a rizsföld mert épp nem érett, na hát itt bepótoltam a látványt) a sok csónak alaku házikó.

A temetés is érdekes volt (a vizi bivaly ölést leszámítva) és terven kívül egy esküvőn is részt vettünk kb díszvendégként.

 

Makassar környék.

Rammang-Rammang és Leang Petta Kere

LP szerint sok a tour iroda Makassarban, egyet sem láttunk.. Az LPben ajánlott giude nak írtunk egy sms-t aki korházban volt így ajánlott egy haverját. Nem nagyon tudott angolul de kedves volt és mindnehova elvitt asszem kb 600e ért. Egész napos progi. Ha időbe belefér ajánlom sok szépet láttunk és rajtunk kívül csak 1-2 helyi volt, semmi turiszt. Makassar kikötő, piac, több ezer éves barlang rajzok, csónakázás.

 

 

Raja Ampat

 

Merülni mentünk főleg és mivel a Manginktusnál nincs búvárkodási lehetőség a közeli Kordiris-szel egyeztettük le a dolgot.

Nagyon ajánlom őket. Kedvesek korrektek rugalmasak, értünk jöttek minden nap, bár úgy hallom elköltöztek a Kordiris mellől. Emailben érdmes egyeztetni velük.

Jó minőségű megbízható felszerelés és nagyon gyakorlott DM.

Olasz pasi helyi feleséggel. 7 éve vezetnek búvárcentrumot a régióban.

Velük mentünk Pianemo View point-ra is mert olcsóbb volt mintha a szállásadónkkal mentünk volt és így távolabbi helyeken is tudtunk merülni, plusz csatlakozott még egy lány aki a Kordirisben szállt meg így osztoztunk a díjon 1,5 M/hajó.

Ha kifogytok a helyi pénzből ki lehet egészíteni EUR/USD vel ha még szeretnétek merülni többet.

Mivel mi sokat merültünk a transzferek ingyen voltak.

Életem legjobb merülései. 

Cápák, tekik, manta és eszméletlen mennyiségű és fajtájú hal. 

A víz 28-30 fok, a fehér homok és a kék víz szebb mint bármelyik képeslapon. 

Megunhatatlan látvány víz alatt és felett egyaránt. 

Nem részletezem tovább, ezt tényleg látni kell.

 

Bird of paradise

Simon, Manginktusnál, az árra nem emlékszem de megérte.

Hajnal 4 re jön érted sötétben a pasi mezitláb, gyalog át a falun a folyó torkolathoz, onnan fel a folyon csónakkal, közben fluoreszkáló planktonok. :)

Sötétben gyalog át egy páfrányokkal teli erdőrészen fel egy kaptaton, majd mire felérsz világos lesz és Simon hangutázásának eredményeként ott táncol a szemed előtt a vörös paradicsom madár. Csodálatos. Visszafelé ajándék banán. Fejlámpa, túracipő vagy túraszandi elengedhetetlen.

 

képek később