-- Előhűti a párát, miközben finomít.
---- Ezt hogy?
Kérdésedre a válasz:
Van egy 50L-es üst, ami cefrével van feltöltve és éppen főzzük.
A kiáramló gőz (az emelkedő páracső után és a hűtő előtt) belemenne egy csőkígyóba ami egy 10-20L-es kis üstben van. (mint egy mini csőkígyós hűtő)
Az alszesz pára folyadékká válik, leadja a hőt és 30-40-50-60 C fokosan továbbmegy a rendes nagy vízzel teli hűtőhöz.
A 10-20L-es kis üstben viszont nem hűtővíz van, hanem előző főzéskor előállított alszesz.
Ez egy kis finomító üst lenne.
Ez az alszesz felveszi a meleget és előbb-utóbb eléri majd a 78-80 C fokot. El kezd párologni és a pára megy egy rendes vízzel teli hűtőhöz.
Ez a finomító kis üst előhűti a nagy üst páráját, miközben felveszi a meleget és finomítja a kis üst alszeszét.
A kis üst fűtése így teljesen ingyen van. (hiszen a fűtőszál egy réz spirál, melyben a nagy üst párája adja a hőt)
A pálinkafőzés költsége is és ideje is 1/3 költséggel és idővel csökkenne.
Az arányok számok, még képlékenyek. Itt azért rengeteg minden befolyásolja a dolgokat. Helység melege, üstök szigetelése, réz felület hőleadása, aleszesz hőfelvétele.
Teszem azt mi van akkor ha kis üst 85 C fok felett már nem tud olyan hamar meleget felvenni, mert a fűtőspirál 90 C fokos de rövidnek/gyengének bizonyul és az üst oldala pedig lassan engedi el a meleget.
Egy-két gyakorlati kísérletet szerintem megér a dolog.