Törölt nick Creative Commons License 2016.12.06 0 0 128051

Szia! Engem ez a H7 tűrésű ház "idegesít" kicsit. Írtad hogy a házban nyeri el a végleges méretét.

 

Aztán olvasgattam a lapon.

 

http://www.igus.hu/iPro/iPro_02_0001_0000_HUhu.htm?c=HU&l=hu

 

http://www.igus.hu/wpck/2332/iglidur_toleranzen

 

Így látom hogy a d1 max tűrés 0,124mm, min. tűrés - gondolom ide kellene megérkezni a házba préselés után - 0,040mm, azaz nekem ezt kell elérnem a megfelelő méretű házzal.

Nos én eddig a csapágyaimat (a golyósokat és 2 lieárist) rétegelt lemezbe préseltem. A golyósok 6004-esek, 42-es külső átmérővel -> van 42-es forstnerem, szépen szűken, préselve mennek bele.

A lineárisok (20mm-es tengelyhez 32mm külső átmérőjű csapágyam van (ő az) -> van 32-es forstnerem -> belefúrom a rétegeltbe, szépen szorosan illeszkedik.

 

De ezeknek a pontossága nem függ attól, hogy 32,05 vagy 31,95 a furat mérete - ha jól sejtem.

 

Ha jól értem ez a műanyag persely akkor nem fog kotyogni a tengelyen, ha PONT olyan házba préselem bele ami utána sem nem tágul, és PONT annyira szoros a furat ami előidézi a 0,040 mm tűrést. Nos azt nézem, hogy a 20mm-es tengelyhz való G-sorozatú csapágy 22mm külső átmérővel kapható, (így 1mm-es fallal rendelkezik ) ebből nincs más választék. Tehát nekem egy 22? 21,95? nem tudom milyen méretű furat kell ahhoz hogy a műanyag persely jó legyen. Attól félek, hogy ha veszek egy 22-es forstnert (mert az nincs, szóval venni kellene de veszek, már ki is néztem)  az pont egy kicsivel nagyobb furatot csinál (a forstner és/vagy a fúróm tökéletlensége okán) mint amit kellene. És akkor "kuka" a persely ("kotyog" benne a tengely?). Nem a kevesebb mint 3 eurós kiadástól félek ... csak hogy nem tudom megoldani házi eszközökkel a megfelelő furatkészítést.

 

Ezt jól látom? Lehet ehhez olyan házat kapni, ami megfelelően van előkészítve? És utána ezt a házat fúrnám/vésném bele rétegelt lemezbe.

 

Azt írtad hogy a lineáris csapágy porvédelme nehezen megoldható. Én tényleg nem értek hozzá, csak azt figyeltem meg hogy ez a csapágy (amit linkeltem fent) kívülről egy gumigyűrűvel rendelkezik. Amit ha rátolok a tengelyre, gyak. "cuppog" rajta. És a belső kenőanyagra, ami elkezd a tengelyen is megjelenni ilyenkor, ha rászórok egy kis fűrészport, a csapágy szépen tolja maga előtt a cuccot. Azt rosszul gondolom hogy ez "porvédett"?

 

De én továbbra is a tartósabb megoldás felé mennék, csak "fosok" ettől a "home made H7 tűrésű" csapágyháztól.

Előzmény: jcsapo (127140)