DBea16 Creative Commons License 2016.12.04 0 0 20661

Sziasztok,
Tavaly karácsonyra kaptam egy 15 éves portucalaria afra/elefántcserje/porcsinfa bonsait. Az érdi bonsai stúdióban tanácsolták, hogy nyáron ültessem át.
Júliusban meg is tettem, akadama és nagyon pici kókusz föld keverékbe.
Korábban a tápoldatot rosszul alkalmaztam és emiatt só csapódott ki a tálon és a törzs alján. Bonsai-fórumos tanácsra letusoltattam a fát (lemostam róla a sót) és ezzel egybekötve ültettem át. Emellett visszacsipkedtem a leveleit teljesen (depruning).
1,5-2 hétre rá már jöttek elő a hajtások, nagyon szépen nézett ki, de elkezdett stagnálni. Nem tulajdonítottam neki nag jelentőséget, hiszen az átültetés procedúra biztos sokként érte. Aztán jött a hideg időszak, azzal biztattak, hogy télen lassú a fa, pihen, minden rendben lesz vele.
November közepe táján szép lassan elkezdte ledobni a leveleit és elszáradtak az ágvégek.
Visszavágtam és fagéllel (vizes alapú fasebkezelő paszta) kezeltem, ez látható a fotón is, de bizonyos ágakon tovább szárad.
A kérgen itt-ott zöldes penész szerű anyag látható a gyűrűk között. A kéreg felső része itt-ott felvált, alatta fekete porítható kéreganyag.
Biztos túl locsoltam, pedig hagytam jó sokáig száradni a fürdetés után, ráadásul annak már több hónapja.
Gombára/penészre gyanakszom, már kétszer lemosásszerűen befújtam BioFito 50% zsúrlókivonatot tartalmazó gombaölővel, de nem látok javulást és félek, hogy szép lassan elhal a fa.
Menthető még? Várom szakértő tanácsotokat!


Tartás: lakásban, ablakban, keleti tájolás, nincs fűtőtest a közelben.