Carina_S Creative Commons License 2016.11.27 0 0 11164

Elvileg igen... .. Csakhogy az innen onnan mozaikkockánként összeszedett szavakkal meg az eshet meg nagyon könnyen, hogy ahol vessző jön utána a mondatban, oda csak olyan szót találnak, ami után pont vagy kérdőjel áll, vagy ami még rosszabb, hogy az olyan szó helyére ami után felkiáltójel vagy pont kell hogy következzen, csak olyan másik -- egyébként.... ! -- "ugyanolyan" szót találnak, ami után kérdőjel következik. Mert így a szavak hanglejtése nem lesz megegyező, például a legutóbbi példa alapján az eredetileg felszólító vagy kijelentő mondatot a nem megfelelő hanglejtés kérdő mondattá alakítaná át! És egy olyan mondatban, amiben 10-20 szó is benne van, mind a 10-20 szót odaillően megfelelő hanglejtéssel már nem egyszerű mindet megtalálni..... .

 

Szóval nehéz szakma ez így is, úgy is, és akkor még nem szóltunk arról, hogy a hanglejtésnek vissza kell adnia a szereplő dühös, megfélemlített, rettegő, bátor, vicces, blöffölő, vagy éppen össze-vissza hazudozó hangulatát is, ami csak még tovább nehezíti a kérdést... .. !

 

Képzeld csak el a mondatot úgy, hogy csak a szavak stimmelnek, de a felszólító vagy kérdő módot, vagy a vicces vagy szomorú hangulatot már nem adják vissza. :-O És a színész hanglejtését -- sajnos vagy szerencsére -- semmilyen hangkeverős csodamagnó nem képes utánozni!

 

De még mindig lóg a kérdésem: Melyik két mondat hiányzik az "...és megint dühbe jövünk"-ből??

Előzmény: 0101011 (11163)