Palási Creative Commons License 2016.11.23 0 0 275

Viszont egy lakás hőtechnikai ismerete nagyon fontos lehet. Főleg annak aki benne lakik.

 

 Ezért figyelni kell a fogyasztást, főleg a gázfogyasztást  a fűtéshez.  És némi elemzés azért nem árt.

 

 

 Miheztartás végett  :  a házak  és lakások   fűtési energia felhasználására vannak azért fajlagos jellemzők. Ilyen pl. az 1 nm -re vetített   fűtési energia felhasználás, az a kWóra/nm/szezon  szám.

 

 ez  a passzív házaknál állítólag  15  kWóra/nm/ szezon  és ez felmehet magas értékre is. Vajon mennyi ez ? Lakás épülte válogatja. egy beton vagy  acél építményre jellemző lehet akár az 500 -600 kWó/nm/ szezon érték is. igaz az ilyen építmények nem embernek valók.  Extrém értékek.

 de a magyarországi hagyományos téglaházak a szokásos / ma már korszerűtlen falakkal  is úgy  250 -300 kWóra/ nm/szezon értékűek lehetnek. de ezek is rosssz értékek. Az átlag azért ennél jobb. talán a 200 kWóra/nm/szezon érték körül van az átlag. Ami szintén nem kevés.

 

  Itt még a kezdetekben feldobta valaki, hogy akkor jó  hőtechnikailag egy ház, ha a fajlagos gázfogyasztása  5 m3 gáz/  lakásköbméter/ év ÉRTÉK ALATT VAN.

 

 Utána néztem. Ez megállja a helyét.

 Tehát mit kell tudni ?  Mit kell ismerni ?  Minimum a ház alapterületét és belmagasságát  és ebből a fűtendő légköbmétert  és az átlagos évi gázfogyasztást. Ha valaki ezt sem tudja, annak sokat nem mond az a tanúsítás.

Előzmény: Csavarhúzós (274)