rézműves1 Creative Commons License 2016.11.19 0 3 131142

Egyébként ezt én is "nagytudású" Cloaced fórumtársunk egyik válaszából ismertem meg, amiben a Magyar Abszint Társaságra részletes írására is utal..érdemes elolvasni, ha valaki még nem ismeri..

 

 

„Magyarországon a hagyományos égetett szeszes italon gyümölcspálinkát értünk, a gabonából készült rövid italok a múltban nagyon ritkák voltak.”

 

Hatalmas tévedés. Magyarországon ugyanúgy minden erjeszthetőt megfőztek régen, ami kéznél volt (a gyümölcsökön kívül leginkább a gabonát, majd később a krumplit is), mint a világon mindenhol máshol is, csak épp ezt mind „pálinkának” nevezték. Nem létezett olyan korszak, amikor egyértelműen a gyümölcs- és törkölypálinka lett volna a legtöbbet fogyasztott töményszesz az országban, ez csak a pálinkamarketing hülyesége. A mai helyzet úgy alakult ki, hogy az 1800-as évek második felében elkezdtek terjedni az ipari szeszfinomítók, és így Magyarországon az első világháború környékén-után minden nem gyümölcsből származó alapanyag átvándololt a finomszeszgyártásba, a finomszeszből pedig likőrt és rumutánzatokat gyártottak. A magyar gabonapárlatok tehát az elmúlt 5-600 évben mindig is jelen voltak, csak éppen az utóbbi 100 évben finomszesz formájában ismerjük. Ebben az írásban olvashatsz a magyar szeszfőzés valódi múltjáról: Mióta pálinka a pálinka, avagy mit „szabad” inni a magyarnak?