Sziasztok! Ma este volt egy kis időm és kicsomagoltam a tegnapi lidlis zsemlekörút eredményét, Parkside asztali lombűrész híradónkat látják. Akarva-akaratlanul is összehasonlítom majd a Güde GDS 16 -tal, dehát utóbbi szolgált nekem ~ 6 évet és talán támpont ez is. Illetve talán hasznos lesz annak aki éppen tervezget lombfűrészt venni.
Szóval a gép mellett ez van a csomagban:

használati útmutató (nem nyitottam ki), 2 fűrészlap + 1 már a gépre felszerelve (csapos végűek), imbuszkulcs, porlefújó cső, porszívó csatlakozó (pont jó volt az OBI-s porszívóhoz) és a leszorító idom a védőburkolattal. Ez utóbbit én úgy ítéltem meg hogy minek nekem, csak idegesítene: rögtön leszedtem a rúdról.
Először megnéztem a lap/asztal derékszögét, ütközésig állítva sem volt derékszögben, kicsit anyáztam hogy akkor most ezt hogy - aztán megtaláltam ezt az ütközőcsavart, innen szépen be lehetett lőni.

Asztal síksága: anyaga nem lenne rossz (öntvény), de egy nagyjából 3-4 tizedmm "has" van középen. Lehet nem lesz zavaró de .... kár érte.

Maga az asztal rögzítés után kellően stabil, menetközben kb. ugyanaz a feeling volt mint a Güdénél, nagyon minimális rezgés de nem zavaról. Egyrészt vannak gumitalpak, másrészt le sem fogattam a gépet sehova.
Betétlap: kettes alá, leülhet. Alá kell "dúcolnom" majd hogy szintben legyen az asztallal (vagy inkább csinálok egyet keményfából), nem lesz nagy meló de nemtom miért ekkora kihívás megfelelő vastagságúra fröccsönteni egy faék bonyolultságú alkatrészt. Nagyon kis darab vágásakor "bebukik" a gödörbe a darab és szépen felakad a peremen - nem vicces.

Elszívás, porlefújás: na ez viszont ötös. Első kép elszívás nélkül a belseje, vágtam vele kb 10 centit. Második kép porszívós elszívás és vagy 50 centinyi vagdalkózás után. Nem sok por maradt... azaz: melegen ajánlott ez elszívás. A porlefújás is szépen működik, nem kellett vele hekkelnem mint a Güdén így. És tetszik hogy a lefújó cső "flexi", remélem sokáig az is marad.

Lapbefogás, lapfeszítés: vegyes érzések, mondjuk négyes. Maga a lapbefogó tudja a csapos végű és a sima végű fűrészlapokat is fogadni, ez önmagában tetszik.

Gyárilag volt már megfeszítve egy csapos berakva, és az ilyen fajta lapot nagyon egyszerű cserélni. Mert egy ilyen "gyorszárral" tudod kis mértékben a feszítést kiengedni ami pont elég hogy kicseréld a lapot. (güdén tekerni kellett a szorítót ami azt eredményezte hogy minden lapcsere egyben újrafeszítés is volt)

A csapos lapot anélkül hogy bármit is le kellene szerelni, nagyon egyszerű alulra is beakasztani (Güdén kicsit többet kellett "horgászni" míg beakadt). A vegyes érzés az a sima végű lap cseréje miatt van. Na azt ugye nem tudod megtenni anélkül, hogy az oldalsó borítást leszednéd. A güdénél ez egyszerűbb volt, mert kiemelhető volt a sima lapbefogó fej a fűrészlappal együtt, majd beakasztható volt alulra is anélkül hogy az oldalsó borítást leszedném). Viszont egy előnye is vana Güdével szemben: ha nem csrélni akarod csak a felső rögzítőt kiengedni hogy benlülről indított vágást csinálj, kiengedéskor nem esik ki az alsó csapból mint a Güdénél. És egyébként jól működik, a hernyócsavar nagyobbnak és masszívabbnak néz ki a Güdéénél.
Világítás: van, de nekem nem fog kelleni lévén elég jó a műhelyvilágítás. De azért kipróbáltam vaksötétben is, szépen lehetett látni a vágásvonalat. Csak akkor működik amúgy, ha a gép megy (ezt mondjuk nem vágom miért jó, de mivel úgyse használom, sokat nem törődök vele)

Korábban írtam hogy csapos lapokat adnak a gép mellé, összesen 3 db-ot. Elég szép a vágásképe de azt sajna nem tudom hány fog/inch a sűrűsége.

Vágás közben szépen segít lent tartani a leszorító idom a munkadarabot. Elsőre anyáztam emiatt is mikor megláttam, mondom ez elrepül 2 percen belül olyan kis vékonka-satnya. De nem, koppanásig leengeded a munkadarabra, én egy picit még rá is segítettem és úgy húztam meg a csavart. Elég ruganyos az anyaga ahhoz hogy lent is tartsa de ne legyen nehéz az anyagot tolni.
Újfent ajánlom az OBI-ban kapható LUX fűrészlapokat, ezekre még Bari kolléga hívta fel a figyelmemet hogy milyen jó ár/érték arányúak. Pedig ő - amíg volt ideje - ipari menyiségben vágott ilyen lapokkal, nagyon sokszor (sőt talán többségében) keményfát. Ezekről a lapokról már korábban csináltam is egy tesztet, most nem ragoznám.
Bal oldalt van egy kis műanyag dobozka a fűrészlapoknak, én max. az imbuszkulcsot fogom ott tartani.
Összességében ennyi pénzért (27e Ft) az ajánlott pecsétet kapja tőlem, nagyon egyben van a gép de a kis has miatt az asztalon kicsit szomorú vagyok illetve a sima végű fűrészlap befogása/cseréje lehetne egyszerűbb.
Viszont a 3 év gari is megnyugtató és remélem ennek a motorja nem adja meg magát így. Bari anno utánaérdeklődött mennyi lenne egy új motor (neki ez Einhellje csinálta ugyanezt), 14e Ft, szóval ő magának időnként újraforrasztja a kommutátorról leeső vezetékeket. Egyszer nagy szivességet téve megcsinálta nekem is, de örökké nem akartam rajta lógni, ezért lett most ez a Parkside gépsárkány.