Törölt nick Creative Commons License 2016.11.18 0 0 72197

Ez így van!

 

Egy esetben nem, ha a lakáselosztóban van EPH kötés a Fi relé előtt centikkel.

 

Ilyet nem tesznek olyan esetben sosem, ha az épületben külön ki van építve a teljes védőföldelés EPH hálózata, mert akkor az élület szintű EPH kötéspont és a lakásoknál lévő összekötések miatt a harmadik behúzott vezeték egy értelmetlen magaspotenciálú "másodnullaként" működne, mely üzemi áramot 50%ban vezet le kb, és felesleges is külön, hisz csak az összekeresztmetszetet növeli, mivel minden lakásban, és az épület elosztóban is össze lenne kötve a nullával.

 

Igy viszont pontenciálkülöbség van minden lakásban a két vezető közt, mert a távoli összekötési ponttól mintegy szondaként hozza az EPH vezető az ott fennálló (jó esetben roppant alacsony, földelőnyárshoz közeli) potenciált, rajta jelentős üzemi áram nem folyhat sosem.  

Miközben a nullvezető potenciálja a lakásokban máris voltokkal magasabb, hisz az összes levezetett üzemi áramok által az átmeneti (kötési) és huzalellenálláson eső feszültség emeli azt.

 

Ennek eredményeképp, jelentős hurokáram indul meg a fi után összeérinve a kettőt, szélsőséges esetben valóban le is oldhat a fi relé.

 

 

Előzmény: SZ-B50 (72191)