nickback38 Creative Commons License 2016.11.16 0 1 161507

Miért és ki számára no name a Seiko? A quartz válság előtt a nulláról indulva olyan mechanikus caliber-eket készítettek chronometer versenyekre, amik méltó ellenfelei tudtak lenni a lényegesen jobb helyzetből induló svájciaknak.

A Rolex és a Doxa közösen kiizadták a héliumszelepet, a Seiko meg egy titántokos megoldással feleslegessé tette azt.

A tömegek számára eladható quartz óráikkal elindították azt a folyamatot, ami kis híján a svájci óraipar megsemmisüléséhez vezetett. Ha nem Hayek van akkor és ott és/vagy mondjuk a Seiko üzleti modelljébe belefért volna, hogy felvásárolja és felszámolja a romokat, akkor most valószínűleg nem lenne miről beszélnünk. A dolog pikantériája, hogy a quartz órák terén is a svájciak tartottak előrébb, amikor a Seiko ringbe szállt. Ja, és az első Astron-t sikerül Rolex áron is eladni, még ha nem is olyan volumenben. Pedig a Rolex már akkor is fogalom volt. Bár a Spring Drive technológiai alapjai a piac számára ismertek voltak, mégis csak a Seiko készített olyan caliber-t, amit a mai napig is el tud adni. 2015-ben pedig el tudtak hozni Svájcból egy GPHG-t.

 

Szvsz ezzel a teljesítménnyel elég sok gyűjteménybe be lehet kerülni, amibe mondjuk helye van egy századbeli Submariner-nek. Ahogy mondjuk egy II. vh-s fegyverb...i gyűjteményében is ott van a Schmeisser mellett a Sten, vagy mondjuk a ruszki dobtáras - azon az alapon, hogy az utóbbiak akkor is tudtak működni, amikor német műszer nem, ezért méltó ellenfelei voltak.

Mert a gyűjtők általában szokták tudni (értékelni) a hasonló dolgokat. Valószínűleg még azok is, akik az általad emlegetett nívós árveréseken vesznek órákat. Az ő gyűjteményeikbe valószínűleg nem lesz GS - hacsak nem az első darabok valamelyike, ha egyáltalán hozzáférhetők -, de vele egykorú Submariner sem - az antik/vintage az egy más kategória, más szabályok szerint működik a piac. Meg aztán  mondjuk az 50-es évekből hiába is keresne bárki GS-t. Egyébként pedig nem minden előbb említett gyűjtő szokott eladni a gyűjteményéből, sőt. A cserélni már inkább. Az általad meghatározott tulajdonságok inkább a befektetőkre jellemzőek, akik szintén ott vannak ugyazon aukciókon, de náluk meg darad-darab, csak érjen elég sokat.

 

Kívülálló tollából a témában : https://www.quora.com/Why-should-I-buy-Grand-Seiko-over-Swiss-watches

Előzmény: glashuette (161505)