sancibácsi Creative Commons License 2016.11.16 0 0 9810

Igen, ígértem, hogy elmondom. De hozzá kell tennem:

1.

Vberko, és Romtopos már elmondta.

Gyakorlatilag teljesen igazat tudok adni.

Egy dolog a gyári kandalló, tüzelő berendezés. Ennek beépítése. És ehhez papírt, adatokat kap a vevő.

Az épített kályha teljesen más.

2.

Én már az eredeti megszólításnál sem akartam ezt a törvényt értelmezni, mert nem értek hozzá. Nem szégyen ez. Nem vagyok ügyvéd, jogász,...

És megpróbáltam ennek utána járni. De még nem értem a végére. Tehát most a jogszabály értelmezése teljesen az én véleményem.

3.

Akár így, akár úgy, tudjátok, ismeritek a véleményem: nézzen meg legalább egyet! Én ezt nem most találtam ki.

 

 

Tehát ezt írták:

Az ominózus 191/2009 (X15) kormányrendelet:

"Az építőipari kivitelezési tevékenység építési szakmunkáit vagy annak egyes munkafázisait saját részre vagy a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény szerinti hozzátartozó részére a vállalkozó kivitelezői tevékenység végzésére nem jogosult személy is végezheti, szakirányú szakképesítés nélkül, a szakmai szabályok betartása mellett

a) építési engedélyhez vagy az Étv. 33/A. §-a szerinti egyszerű bejelentéshez nem kötött esetben,

b) építési engedélyhez vagy az Étv. 33/A. §-a szerinti egyszerű bejelentéshez kötött esetben a vállalkozó kivitelező jóváhagyásával, felügyeletével."

 A kandalló nem építési engedély köteles!

 

Nos, én úgy gondolom, hogy ebben tévedés van legalább 1.

I.

Az utolsó, hogy a kandalló nem engedély köteles. Ez nem jó értelmezése a törvénynek. Legalább is szerintem.

Mert az az 'engedély' a lakóépületre vonatkozik. Vagyis az Építési Törvényben van engedélyhez/bejelentéshez kötött munka, és van ami nem ilyen. Pl: egy új ház építése bejelentés kötelezettség alá esik. De egy lakás átalakítás, ami nem érint homlokzatot, és csak max. belső nem teherhordó válaszfalak áthelyezésével jár: ezekre vonatkozik az:

a)

és

b)

pont.

Nyílvánvaló. Nem a kandallóra, vagy kályhára. Mert a bejelentés kötelezett esetben lesz vállalkozó, kivitelező, felelős művezető,.... Akivel egyeztetni kell, pl:

-hogy a nagyszoba aljzatbetonját a tulajdonos maga betonozza le. Vagy a váaszfalakat megcsinálja. Esetleg, ahogy emlékszem, hogy a fafödémet. Mert ezek nem nagy munkák. Fűrésze van, kalapácsa is; szeget meg vesz a boltban. Na ez kicsit leegyszerűsítése a dolognak. De ezek valójában az 'egyszerűbb' munkák közé tartoznak. És a kivitelező megnézi, jóváhagyja; ha szerinte rendben van. És nem fél attól, hogy a család nyakába omlik majd.

De vannak azért nem ilyen egyszerű munkák is egy háznál.

II.

Itt érkeztünk el a kettes ponthoz.

A törvény első mondatában az szerepel, hogy: építési szakmunkáit; (vagy annak részeit).

Ebben én nem vagyok biztos, hogy pl. bele tartozik a:

-gázszerelés,

-villanyszerelés,

-kémény építése,

-vagy akár a kályha építés.

 

III.

De ha bele tartozna is: nyílvánvaló, hogy át kell adni a hatóságnak. Ezt pedig a Kivitelezői nyilatkozattal, illetve a tüzelő berendezés egyes adatainak megadásával történik.

Tehát 'játszásiból' építhet kályhát magának. (Ha a II-es pont,....). Csak nem veheti használatba. Nem tüzelhet benne. Most jelenleg ez azért biztos.

Nagyon jó példa szerintem a kémény. Annál egyszerűbb munka nemigen van. Gyakorlatilag LEGO az egész. A külső beton köpenyt kell egymásra falazni, és bele tenni a belső részt, ha van szigetelést, és a kerámia cső elemet. De próbálja csak átadni valaki! Vagy belekötni, és használni. Ha a kéményseprő jelenti, hogy nincs hozzá Kivitelezői, (mert ezt is csak szakmai végzettséggel rendelkező adhatja ki, írhatja alá); sőt egyéb számítások (áramlási-teljesítmény méretezés..). És jelenti, hogy barkács rakták, és papír/engedély nélkül bele kötöttek, és használják: a Katasztrófa Védelem jön látogatni legközelebb. (De javítsatok ki, ha nem jól tudom).

 

Előzmény: laci nem betyár (9805)