nickback38 Creative Commons License 2016.11.16 0 0 161503

Mindössze az eladhatóságra kívántam utalni. De ha már értéktartás :

 

Az embernek megtetszik egy óra, megvan rá a keret - esetleg még a karbantartások ára is figyelembe lesz véve -, megveszi. Teljesen normális hozzáállás.

Az előző szempontokon felül az ember tudja magáról, hogy nem állandósult az ízlése/szereti a változatoságot, ezért a szempontjai közé bekerül, hogy használtan is eladható legyen az óra, lehetőleg minél közelebb a vételárhoz. Szerintem ezzel sincs semmi gond.

A gond azzal van, hogy luxusórákat használtan vásárlók körének csak egy kisebb részét teszik azok, akik
vmi többé-kevésbé objektív szempont alapján lesznek tulajdonosok. Itt jöhet képbe pl. a GS - minőségileg

nem rosszabb, mint egy etalonnak tekinthető Rolex, viszont olcsóbb megvenni és szervizeltetni is. Menőbb csávó viszont senki sem lesz tőle.

A többségnek presztizs miatt kell a svájci luxusóra, amit eredeti áron nem tud megszerezni. Szvsz nem értéktartásról, hanem presztizstartásról kellene beszélni, annál is inkább, mivel egy luxuscikk újonnan (is) a preztizsről szól - az tagadhatatlan, hogy esetenként a minőséggel sincs gond, csak hát az árrés még ehhez mérten is magas. Jó esetben a delikvens tudja magáról, hogy a presztizs miatt vásárol meg vmit, vagy vmi másért.

Én viszont úgy gondolom, hogy a "villantási faktor" nem legyen értékmérője egy órának.

Itt nem arról van szó, hogy pl. bizonyos évjáratú Toyota-k még annyira jól voltak összerakva, hogy

nagyjából a folyadékok és a kopó alkatrészek cseréjével túl tudták élni a második tulajt is...

 

Hasonlóképp értelmetlen dolognak tartom, amikor vki arra biztatja a másikat, hogy befektetési céllal vegyen kereskedelmi forgalomban kapható "tucat" luxusórát. Ez egy szakmainak tekinthető fórum, olyan szempontok alapján kellene értékelni. Az a GS létjogosultsága, hogy jó óra és ezt egyre többen tudják, ezért veszik meg újonnan is. Hogy mindez történhet Rolex közeli áron? A minőség nem rosszabb, villantani nem szeretnének vele, a szervizköltségek meg jóval alacsonyabbak - már ha ez szempont annál, aki ennyiért vesz órát.

 

Előzmény: glashuette (161489)