spee981 Creative Commons License 2016.11.16 0 0 88212

Alakul, több infó -> több tipp.

 

A házad szerintem 10kW alatt van bőségesen. De várd meg a hőigény számítást, mielőtt döntesz, egy 9kW-os házhoz 18-as fűtőkazánt választani fölösleges. Kombi meg 24kW névlegestől indul felfelé, de a kombival az a gond hogy:

 

A számok tükrében a kombit szerintem felejtsd is el gyorsan. :) 8-13m az 8-13deci víz, ha rendes átfolyásra is szükség van (1/2 colos csővel számolva, szerintem eleve vastagabb kéne oda), vagy nem tudsz majd egy kádat megtölteni csak fél óra alatt, és kihűl mire végzel. Ezért szerintem ez nem is opció nálad. Mindenképp indirekt tartály + cirkuláció felé orientálódj. El kell vinni a tartálytól a 8-13 métert, majd visszaállni egy vékony csővel, és egy alacsony fogyasztású szivattyúval forgatni a  melegvizet a csapoló alá közvetlenül. A kombival elpacsált víz + gáz amit leeresztesz / bent marad a csőben és mindig kihűl mire legközelebb csapolsz fedezi a tároló hőveszteségét + a cirkulációs veszteséget. De ha esetleg mégsem - a komfort a kombival rettenetes lesz, a cirkulációt meg be lehet lőni hogy amikor kell, mindig legyen melegvíz másodperceken belül.

 

A másik érv a kombi ellen: 24kW alatt nincs rendes kombi, ahogy fent írtam, mert annyi kell hogy tudjanak valamivel 10l fölött melegvizet termelni percenként. Érzésre ugye 10kW alatti a ház, így még a 4.5-19.4kW-os is elég sok, nemhogy egy 24kW-os, aminek a minimuma még magasabb.

Előzmény: zolcsika82 (88209)