gergogergo01 Creative Commons License 2016.11.15 0 4 30940

Sziasztok

Haza jöttünk, egy életre szóló élmény után a Sun Island-ről. Szeretném megosztani a tapasztalataimat, élményeimet.

10.25-11.01-ig voltunk ott nászúton, ezután még 11.08-ig Sri Lankán is voltunk, az ottani élményeket abban a topikban találjátok.

Utazás:

Emirates géppel mentünk Dubai átszállással. A hátsó, kétszemélyes üléseket választottuk, amiket már repjegy vásárlásnál (április környékén) lefixáltunk az egész útra oda-vissza. Nem hiába top légitársaság; minőségben, pontosságban, élményben, mindenben ott van. Az, h 10 km magasan élőben tudtam nézni a kismonitoron odafelé a Cleveland-New York NBA nyitómeccset magáért beszél.

Délután 4-kor indult a gépünk Pestről és magyar idő szerint hajnali fél 4 körül értünk Maléba ( ez ott 7:30). Itt egy fontos tapasztalatot megosztanék; vittünk ki a sri lankai túravezetőnknek ajándékba pálinkát, amit a nagy bőröndbe csomagoltunk. Miután felvettük a bőröndöt, szóltak, h menjünk el egy ellenőrzésre. Hogy ez most totál véletlen volt vagy már egy röntgenen átment a táska és látták, h van benne valami és csak várták, h kihez tartozik a bőrönd, h lecsaphassanak rá, nem tudom. Mindenesetre kinyittatták a bőröndöt és a reptéren kellett hagyni a pálinkát, mivel az országba alkoholt nem lehet bevinni. Büntetést nem kellett fizetni és a sri lankai továbbutazásnál visszakaptuk az italt a reptéren. Aki tehát hasonló dologgal próbálkozna, az vegye fontolóra ezt!

Innen egy menetrendszerinti géppel mentünk tovább Maamigili-re. Maléban egyébként épp egy trópusi eső kellős közepére érkeztünk meg, kicsit be is pánikoltunk, mivel az itthoni időjárás előrejelzés felhős-esős időt jósolt egész hétre. Szerencsére viszont elállt az eső és miután megérkeztünk a Sun-ra csodálatos napsütéses idő várt. Egész héten csak az utolsó előtti nap délutánján volt eső. Tanulság tehát, amit többen is írtatok; fölösleges nézni itthonról az accuweather és társai oldalakat, mert nem jelent semmit. Ezen tehát kár stresszelni. Menni kell és úgyis sütni fog a Nap, így kell felfogni. :) Végig 26 fok körül volt a hőmérséklet, viszont a páratartalom miatt éreztük ezt bőven 30 fok fölött is. 30 faktoros naptejet használtunk, egy tubust el is pancsoltunk a héten ketten.

Sziget:

A Sun egy óriási sziget (a maga nevében), itt nem unatkozhat senki, mert mindenki megtalálja a magának kedvére való programot. Mi a 407-es bungit kaptuk, ami a vízibungik oldalán van. Teljes mértékben elégedettek voltunk vele, nekünk ez a rész jobban is tetszett, mint a másik oldal, ahol drágábbak a bungik. Ízlések és pofonok. :) Nekünk tetszett, h van egy kis tér még a víz és a bungik között. A sziget belseje nagyon szépen meg van csinálva. Foci, kosár, röplabda pálya van, ezen kívül pálmafás, virágos gyönyörű sétálós rész van kialakítva. Esténként mindig van valamilyen program; rákfutam, helyi tradíciós zenés est, illetve voltunk Halloween partin is.

A borravalón kívül egyébként fölösleges a kp. A sziget egész területén nem kell fizetni se étteremben, se szuveníros boltban, se fakultatívért, mindent egyben, a check-outnál kell rendezni. Mi vezettük papíron a kiadásokat és dekára pontosan megegyezett a mi nyilvántartásunkkal.

Programok:

Mi parasailingelni mentünk el (228 USD 2 főre) és a whale shark-ra fizettünk be (68 usd / fő). Előbbi nagyon jó élmény volt, a második viszont csalódás volt, mert nem láttunk cápát. Nyilván egy bazi nagy óceán kellős közepén nincs arra garancia, h látni is fogunk, viszont elvittek egy szép helyre kárpótolásul sznorizni. Átmentünk a szomszédos Holiday Island-ra egyik nap, ami jóval kisebb,mint a Sun (a Sun szerintünk sokkal jobb,mint a Holiday, ez a transzfer hajó egyébként ingyenes, naponta többször jár a Sun-Holiday között)  és ott egy helyi embert kérdeztünk meg a stégen, amíg vártuk visszafelé a transzfer hajót, h őszintén mondja meg,  szerinte mennyi esély van rá látni cápát és ő 60 %-ot mondott. Ennek tudatában menjen mindenki tehát cápalesre. :) A túra előtt egyébként kitöltetnek egy nyilatkozatot, amiben benne van, nincs garancia arra, h látni is fogunk és nem térítik vissza a pénzt, ezt tehát tudomásul kell venni.

Reef:

A „bejárati stégnél” van sznorizásra alkalmas szakasz, nekünk viszont sokkal jobban tetszett a másik oldalon, a vizibungiktól parton állva balra lévő rész. Ott sok kis korallos rész van, kicsi halacskákkal és a legtöbb kiscápát is itt láttuk. Kb mintha a belvárosban a 7-es busz,  percenként ment el mellettünk a parton egy kis cápa. Összehasonlítási alapunk nincs más sziget reef-jével, nekünk nagyon tetszett így is, h tudjuk, a Sun-ra nem a reef miatt mennek az emberek. Esténként pedig a cápa és rájaetetés van a sziget két különböző pontján.

 

Összességében nagyon jó választás volt a Sun Island. Nagyon jó volt minden, egy életre szóló élménnyel gazdagodtunk. Reméljük, h egyszer még visszamehetünk a Maldívra.