APT Creative Commons License 2016.11.15 0 0 161463

Sokfelé ágazik ez a vita, de azt az egyet kell észrevenni, hogy a klasszikus "über-csúcs-luxus" szegmens valójában iszonyatosan szűk valami. A legnagyobbként számon tartott Rolex, akinek ugyebár nincsenek is olcsó órái ad el egy évben 800 ezer darab körüli órát a Tudorokkal együtt - és az össz-bevétele kb: 4.7 milliárd dollár. Ez egy órára vetítve kb: 6 ezer dollár, a legdrágább, esetenként fél-egy millió dolláros órákat kínáló Patek kb: 1 milliárd svájci frankos árbevételt realizál úgy 50 ezer órából, ez 20 ezres átlagár, a botrányosan drágán olyan, amilyen órákat kínáló Hublot 35 ezer órából kb: 300 milliós árbevételt hoz (frankban). Az Omega már közel 1 millió órából hoz 2.3 milliárdot, a Longines egymillió órából bő egy milliárdot, a Tissot ugyanekkora árbevételt - de kb: 3.5 millió órából...

 

És mind tudjuk, hogy ezeket az átlagokat rakétaként húzza fel az egy-egy különösen drága ritkaság, a néhány 50-80 ezer frankos Rolex, a Patek egyetlen egymilliós órája ötven (49) másik akár ingyen adottat is felrántana a 20 ezres átlagárra - és mindenütt ez a mérvadó.

 

A valóságban az eladott órák abszolút elsöprő többsége a középkategóriás óra, a valóságban a Rolex az acél DateJustokból él, az Omega meg az "olcsó", ezerfrankos "semmilyen" kvarcórákból, a Patek is a legegyszerűbb dress-watchokból, meg tömegével eladott női arany kvarcokból. Ha pont ezt a kategóriát rúgják ki alóluk - akkor ezek a cégek összemennek olyan kis ritkaságokat farigcsáló manufaktúrákká, mint a Parmigiani meg a hasonlók. Nem, nem lehet százezer dolláros tourbillonokból tömeget teríteni, ezekből az egész világpiac is csak ezres darabszámban tud/akar felszívni, amire meg ilyen méretű globális nagyvállalatok nem alapozhatók. Ahogy a Rolls-Royce-ra is lehet hivatkozni, de valójában ők mint autógyár sosem tudtak - és sosem fognak tudni - kilépni a kisüzem státuszból, egyszerűen nincs erre nagyobb igény, még globálisan sem, ráadásul ebben a kategóriában a szereplők már tényleg csak egymás elől tudják elszívni a levegőt.

 

Márpedig abban a középkategóriás szegmensben, amely a svájci óraipar létének alapját jelenti - bizony gondok vannak, jelentős gondok. Egyelőre még nem lét-nemlét szintű gondok, de a tendenciák aggasztók.

Előzmény: nickback38 (161462)