_321 Creative Commons License 2016.11.14 0 0 16312

A születési anyakönyveknél mennyire szoktátok figyelni a keresztszülők neveit? Mennyit segít egyéb rokoni kapcsolatok feltárásában? Illetve mi a tapasztalat, kit szokás keresztszülőnek felkérni? Az én családomban, a szüleim, nagyszüleim generációjában közelebbi-távolabbi rokonokat szoktak, főleg nagybácsit, nagynénit, de ugye ez sincs mindenhol így, és más lehetett a szokás régebben is.

 

Egy falu esetében (konkrétan a Moson megyei Darnóról van szó, de általánosságban is érdekel a dolog), mondjuk az 1800-as évek elején-közepén, ha azt látom egy születési anyakönyvi bejegyzésnél, hogy az apa és a keresztapa vezetékneve ugyanaz, és egy közepesen gyakori névről van szó (Babos, de ez is mindegy), és mondjuk 4-5 ilyen nevű család él a faluban, akkor gyanakodhatok rá, hogy testvérek?

 

Sokszor meg ugye azt látjuk, hogy sem az apa, sem az anya vezetéknevével nem egyik keresztszülő vezetékneve sem, de attól még lehetnek unokatestvérek is. Vagy szimplán legjobb barátokat is szoktak akkoriban ilyesmire felkérni?

 

Banálisnak tűnik a kérdés, tudom, de mégis..