JGab Creative Commons License 2016.11.10 0 0 12523

De, érvényes. Ha arra vállaltak kötelezettséget, hogy eladják a jogot, akkor az alábbi alapján nem kérhettek volna pénzt és él az alállási jog.

 

141/2011. (VII. 21.) Korm. rendeleta szállás időben megosztott használati jogára, a hosszú távra szóló üdülési termékekre vonatkozó szerződésekről, valamint a tartós szálláshasználati szolgáltatási tevékenységről

 

10. Viszontértékesítési szerződés

23. § Viszontértékesítési szerződés alapján a vállalkozás a fogyasztónak harmadik személyekkel kötendő hosszú távra szóló üdülési termékre vonatkozó szerződést vagy szállás időben megosztott használati jogára vonatkozó szerződést közvetít a fogyasztó által fizetendő ellenérték fejében.

24. § (1) A vállalkozás - a (2) bekezdésben foglalt kivétellel - az írásbeli tájékoztató részeként a 3. mellékletben szereplő nyomtatványon tájékoztatja a fogyasztót a 3. melléklet 1-5. pontjában foglaltakról.

(2) Az írásbeli tájékoztató részeként a vállalkozás köteles a fogyasztót a 3. melléklet 6. pontjában foglaltakról

a) a 3. mellékletben szereplő nyomtatványon vagy

b) külön dokumentumban, e dokumentum elérhetőségének megjelölésével

tájékoztatni.

25. §5 (1) A fogyasztóval viszontértékesítési szerződést kötő vállalkozás a viszontértékesítési szerződés tárgyát képező szerződés megkötéséig vagy a viszontértékesítési szerződés egyéb okból történő megszűnéséig a fogyasztótól fizetést vagy kötelezettségvállalást, így különösen előleget, biztosítékot, számlán lévő pénz zárolását, kifejezett tartozás-elismerést, semmilyen jogcímen nem követelhet és nem fogadhat el.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott tilalom kiterjed minden olyan fizetésre és kötelezettségvállalásra, amelyet a fogyasztó a viszontértékesítési szerződéssel kapcsolatban bármilyen jogcímen harmadik személy részére teljesít.

 

A 24-es paragrafusban említett 3-as melléklet 5. pontja:

 

5. Általános tájékoztatás az elállási jogról és a jog- és fórumválasztásról

5.1. Elállási jog

5.1.1. A fogyasztó írásban indokolás nélkül elállhat a szerződéstől - ideértve az előszerződést is - annak
a) megkötése napjától, vagy
b) ha az későbbi időpontban történik, annak kézhezvétele napjától
számított tizennégy napon belül (a továbbiakban: elállási jog).

5.1.2.14 A fogyasztóval viszontértékesítési szerződést kötő vállalkozás a viszontértékesítési szerződés tárgyát képező szerződés megkötéséig vagy a viszontértékesítési szerződés egyéb okból történő megszűnéséig a fogyasztótól fizetést vagy kötelezettségvállalást, így különösen előleget, biztosítékot, számlán lévő pénz zárolását, kifejezett tartozás-elismerést, semmilyen jogcímen nem követelhet, és nem fogadhat el. A tilalom kiterjed minden olyan fizetésre és kötelezettségvállalásra, amelyet a fogyasztó bármilyen jogcímen a viszontértékesítési szerződéssel kapcsolatban harmadik személy részére teljesít.

 

5.2. A fogyasztó nem kötelezhető a szerződésben meghatározottakon túl költségek viselésére.

 

5.3. A nemzetközi magánjog szerint a szerződésre a fogyasztó lakóhelye vagy szokásos tartózkodási helye szerinti EGT-állam jogától eltérő jog is alkalmazható, és az esetleges viták esetén a fogyasztó lakóhelye vagy szokásos tartózkodási helye szerinti EGT-állam bíróságaitól eltérő bíróságokhoz is lehet fordulni.

Előzmény: ásítósmacska (12522)