TLLaci Creative Commons License 2016.11.07 0 0 24935

Kösz a korábbi tanácsokat,valakit talán érdekel egy  egyéni utazásos beszámoló is árakkal ,lesz benn egy kis off is de talán  így kerek,és tanulságos  főleg aki magánban akar menni.

Szállodák bookingon foglalva,Pozsony _Ovda  Ryanairrel (70 EUR),kb 2 óra a buszos transzfer az egyiptomi határra(8 USD), határátkelés 5 perc volt, minket automata léptetett át  biometrikus útlevéllel,retina alapján azonosított,érdekes volt ,még nem láttunk ilyet. Izraeli kilépési illeték 105 sékel , sinai tax 10EUR az egyiptomi oldalon,vízumot nem váltottunk. A határon fogott taxi Tabából 80 dolcsi  Sharmig (szokásos Toyota kisbusz- mi csak 4en voltunk ) bő 3 óra az út  és jó minőségű,szépek a Sinai hegyek,3-4 ellenőrzőponttal.  Coral Beach Montazah-ban azaz a Montiban laktunk 16-an voltunk a kb 300 szobás szállóban –mondjuk, úgy hogy családias,,de bennünket nem zavart –sőt… Mint megtudtuk,éppen vezetőváltás után vagyunk ,nagy tisztaság,udvariasság,nagyon finom  kaják voltak,rövidet nem ittunk ,üdítő sör mindig hideg…stb,kert-medencék teljesen rendben,szobákban legalább 10 éves azaz minden kicsit lelakott.  Strand -stég üzemel,csodálatos a korallfal az egész partszakaszon, rájákat nagy halakat is láttunk sokszor, a Sensatori-Baron-Monti-Cyrene_Melton stégeket használtuk,keresztül-kasul lehetett bármelyiken jönni menni, volt hogy nem találkoztunk sznorissal csak délután.  Napközben  és este is minden gond nélkül át lehetetett menni kicsit csavarogni a Baronba vagy a Sensatoriba , csöndesek az esték,ott sem volt 100 vendégnél több,fele kb arab.

3 éj után átmentünk Dahabba(taxi 40 USD) következő 3 napra-az inkább nekünk való ,nagyon hangulatos,gyönyörűek a  zátonyok, biztos támpont a  magyar búvárbázis, estefele az éttermek-bárok majdnem tele,ráadásul  egy euro felugrott 10-ről 15-16-ra úgyhogy hirtelen minden nagyon olcsó lett.

Csak néhány ár: „elit” étteremben egy finom  kaja 80-100 LE, sör 20-22, utcai street food 20-30,boltban nagy víz 3,facsart mango juice 10-15,Malbi 30 …stb. Nyilván fontban az árak fel fognak majd  menni ,a benzin egy éjszaka alatt ment 30%-ot. Mi csak sznoriztunk ,de Zsuzsáéknék lehetett így is csatlakozni a búvárokhoz,így voltunk velük jeep-el a déli reef-eken ,BlueHole-nál…stb. Ezúton is kösz mindent,a szombati bulit- üdvözöljük  a fiúkat is,meg Zolit Szilvit is akik estére  szintén átjöttek  a sharmi bázisról-nagyon jól éreztük magunkat velük.

Utolsó estét a Tabában határtól 200-re lévő Movenpickben töltöttük,hatalmas-gyönyörű resort, nagy kert,sok medence ,de nincsenek korallok, este igen profi free néptáncos program volt a kertben ,kb 100 vendégből a java izraeli.

Másnap reggel gyalog a határátlépés szintén 20 perc, shuttle busszal ki a reptérre(10 dollár) és repülés haza.  Aki szereti a kicsit kalandosabbat annak javallott egy ilyesmi sharmi út is, ráadásul -ha még nem látta -az elején vagy végén elmehet Jeruzsálembe,Holt tengerhez,bármerre Izraelben is.