foxrudi Creative Commons License 2016.10.26 0 2 129617

Megpróbálom én is még rövidebben.

   " flash desztilláció:  Folyamatos egyensúlyi desztillációnak vagy flash lepárlásnak nevezzük azt a desztillációs műveletet,amelynek során egy folyadék elegyet felmelegítés után vagy egyidejű forralással állandó áramban egy desztilláló rendszerbe tápláljunk és a keletkező egyensúlyi gőz és folyadékfázist egy fázis szeparátorban (egyensúlyi kamrában) elválasztva külön-külön elvezetjük.

  A művelet során az idő függvényében a rendszer össznyomása ,hőmérséklete, valamint a két egyensúlyi fázis összetétele nem változik."

  Na ilyen a Müller féle spirálos torony.

"Rektifikálás:A rektifikálás más néven ismételt lepárlás, a desztilláció egy változata.Ezt folyamatos üzemű technológiában úgy képzelhetjük el, hogy folyamatos desztillálóberendezések desztillátumát egy következő berendezésbe vezetjük.

     A gyakorlatban legtöbbször rektifikáló oszlopokat (kolonnákat)  alkalmaznak az elegyek szétválasztására.  A gőz- és a folyadékfázis érintkeztetése egy oszlopban történik, melynek hossza mentén többször beáll a termodinamikai egyensúly. Egy hagyományos rektifikáló oszlop  három fő részből áll (oszlop, kiforraló, kondenzátor). Az oszloprészben töltettel vagy tányérokkal  biztosítjuk a gőz - és folyadékfázis érintkeztetését."

  " Pannon egyetem mérnöki kar desztillációs oktató anyag"