Ermak Creative Commons License 2016.10.24 0 0 173538

Az előbb beszúrt grafikonban vannak körpályák (illetve oda-vissza pályák) és az ezek részeit képező egyes emelkedők is. Illetve készítettem külön grafikont csak kör/oda-visszákkal, és csak emelkedős szakaszokkal. Nem tapasztaltam komoly különbséget a kettő között, ami elsőre meglepő, de van ésszerű magyarázata: a hegyi futásaim (Budai-hegység) lejtői erősebbek, keveset nyerek vissza, a dombfutások (Belgium) esetében általában sötétben futok, lámpa nélkül, és a lejtők jó része az átlagosnál is sötétebb erdőben van, és/vagy rusnya macskaköves, ahol nem igyekszem visszanyerni az elvesztet időt.

 

Máshol azt olvastam, hogy a lejtőn 56%-ot lehet visszanyerni (link alább); ez nyilván az optimálisan megfutható lejtőkre vonatkozik.

 

http://community.runnersworld.com/topic/pace-adjustments-for-elevation-gain?reply=94468817993631787

 

Térd: ha nekem valahol kattog a térdem, az lépcsőn lefelé van, meg tényleg van valami ilyen 'kollektív tudatalatti bölcsesség', hogy a lejtő rossz a térdnek. Másrészt, ahogy terepfutók UTMB és hasonló beszámolóit olvasom, a lejtőkről nem azt szokták írni, hogy húderosszatérdnek, hanem, hogy vigyáznihogybeneálljonacombom.

Előzmény: macmelon (173536)