Szerintem nem tévedsz. És a lépcsőlapba alulról készítesz egy nútot, amibe az előlap felfele belecsúszik. 2 mm-es ráhagyással és esetleg valami kevéske rugalmas tomítőanyaggal (sziló?). Így nem ér egymáshoz a két deszka, van helye mozogni mindkettőnek, a lépcsőlapnak is és az előlapnak is. Mivel oldalt kap egy teljes takarást így látszódni sem fog, a rés nem úgy mint a linkelt képek egyikén. Mármint nem a rész látszik, hanem az hogy szorosan bele van nútolva alulról az előlap a lépcsőlapba. De csak szerintem mert én csak hobbista volnék! :-)
Viszont annó volt nekem egy belső fa párkányom. Gyönyörűen megcsináltam, ám a frissen vakolt párkányból úgy felszívta a nedvességet, hogy 2 nap alatt megpöndörödött felfelé. Ekkor egy asztalos ismerősöm megkérdezte, hogy ugye a párkány alsó oldalát nem kezeltem le? Mondtam hogy nem. Erre mondta hogy akkor innentől kezdve le fogod ugye? És persze megvárod a vakolat, beton stb teljes száradási idejét.
Vagyis arra célzott, hogy ha a fapárkány (de ez lehet lépcsőfok is) teljes felülete, körbe, karikára, mindenhol le van kezelve (lakkozva) akkor az a fa már nem tud se beszívni, se kiengedni párát, vagyis nem tud megmozdulni? Vagy ha igen akkor már csak olyan picikét, hogy az szinte észrevehetetlen? Szerintetek?