szakmókus Creative Commons License 2016.10.20 -1 0 71694

A zöldsárga,és a kék szín egyértelmű milyen potenciált jelent.Azért egy szakember nem esik kétségbe ha egy pl:2eres kábel kék színű vezetéke fekete vezetékkel van összekötve.Valószínű hogy a fázis jön vissza egy kapcsolóról,ami a fekete érpáron ment ki.  :-)

Én úgy gondolom épületben a fázisvezetőket bármilyen színnel húzhatja,ha annak az áramkör azonosítása a cél.Például a három fázis fázisonkénti azonosítása.
Egy fázisnál is lehet mód más színnel jelölni a vezetőket,de potenciálkülönbséget csak színnel nem különíthet el,ráadásul az külön is kell szerelni.
Ha valaki a színeket használja azonosításra,az elosztó fedelében jelölni kellene a szín sémát.


Érdekes lehet például a nulla és a FI relé utáni nulla színbeni elkülönítése.A sötétkék és a világoskék már használva a nulla és a vezérelt nulla azonosításra.Ráadásul elég relatív lehet hogy kék vagy kékebb.

Én kapcsolószekrényeket szerelek, a szivárvány színeit használhatom potenciál jelzésre,azonosításra,ajánlott színek sincsenek,(kivéve a fázisvezetőket,a nulla és a föld potenciál színei) a lényeg hogy szekrényen belül egységes legyen,ill dokumentálva legyen.

 
Viszont nézegetve az ajánlott szabvány kivonatot (MSZ HD 60364-5-54:2012) ismét nem nyert értelmet számomra a PEN sín,hogy miért van,mi a lényege.

Előzmény: ötfelezős (71688)